Jedan amandman, mnogo nejasnoća: Pravnici kažu – više problema za građane

Vesti 27. okt 202019:47 > 19:49
Izvor: N1

Zakon o ministarstvima trebalo je da bude tehnički i proceduralno jednostavan zadatak za novi saziv parlamenta. Međutim, Skupština Srbije uspela je da taj tehnički posao iskomplikuje, i da usvajanjem amandmana koji se odnosi na neke nadležnosti Ministarstva pravde, stvori potencijalno veliki problem. Kako za N1 kaže programski direktor Inicijative A 11 Danilo Ćurčić, praćenje i izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ostalo je van bilo čije nadležnosti, odnosno odgovornosti.

POVEZANE VESTI

Jedan amandman i izmena tek nekoliko reči u tekstu Zakona o ministarstvima ukida mehanizam kojim je praćeno sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Tako pravnik Danilo Ćurčić vidi ishod usvajanja amandmana poslanice SNS Jelene Žarić Kovačević.

„Možemo samo očekivati da će situacija samo biti još gora, odnosno da će građani u onim pitanjima u kojima se traži izmena propisa prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, samo imati još veće probleme i još duže čekati na izvršenje presuda,  čekati na to da Republika Srbije sprovede svoje obaveze prema presudama Evropskog suda za ljudska prava“, objašnjava Ćurčić.

Ipak, ne slažu se svi u nevladinom sektoru da će nužno biti posledica usvajanja amandmana na nadležnosti Ministarstva pravde.

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) navodi da je pitanje regulisano drugim zakonom – onim o javnom pravobranilaštvu.

„Usvajanjem ovog amandmana zastupanje je prešlo na sistem Državnog pravobranilaštva koje je sada jedini organ za nadzor“, kaže Katarina Golubović.

Međutim, i predsednica Jukoma se slaže da je od 2014. sistem nadzora slabio umesto da jača.

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, pak, kaže da je amandman koji isključuje Ministarstvo pravde iz sistema nadzora presuda evropskog suda, stvorio mnoge nejasnoće.

„To na dva nivoa negde oštećuje građane. Nismo dobili pojašnjenje na koji način će se omogućiti da presude budu dostupne. Vi imate njihovu obavezu objavlljivanja u Službenom glasniku, ali je teško da građani sami pretražuju, jer morate znati tačno koji  broj“, ukazuje Antonijević.

Poslanici SNS nezvanično su nam rekli tokom rasprave u parlamentu u ponedeljak da se amandmanom ne ukida nadzor niti se ugrožava sistem obaveštavanja o presudama Evropskog suda za ljudska prava, već se te nadležnosti prebacuju nezavisnom i samostalnom organu pravosuđa – Javnom pravobranilaštvu.