Nova Vlada "marionetska" ili pažljivo birana u skladu s Vučićevim ciljevima?

Vesti 27. okt. 202019:10 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Predlog za sastav nove Vlade stigao je u Skupštinu, a čitanje premijerkinog ekspozea i glasanje zakazani su za sutra. Na spisku - 21 resor i dva ministra bez portfelja. Da li je buduća izvršna vlast marionetska ili, ipak, pažljivo sastavljena u skladu sa ciljevima predsednika države?

Drugi put se Brnabićeva potpisuje na ovom mestu – novi tim biće brojniji od prethodnog, iako će utakmica kraće trajati. Nisam umro – tako Rasim Ljajić, koga posle 20 godina nema na spisku, prema sopstvenom priznanju, odgovara na poruke sa pitanjem: Šta ćete sad?

Ministar bez portfelja, pored Novice Tončeva iz SPS, biće i Nenad Popović, navodi se u predlogu za sastav nove Vlade Srbije, koji je stigao u skupštinu.

 Možda je to pravo pitanje i za njegovu naslednicu, budući da će imati godinu i još nešto dana da pokaže šta može.

„U našoj svesti sigurno nije promenjen pristup činjenicom da je ovaj mandat oročen, pre svega zato što smo mi u ovom sektoru, mislim na Rasima Ljajića i mene kao državne sekretarke, od 2012, i u tom smislu za nas je ovo samo nastavak već postojećih aktivnosti“, navodi Tatjana Matić.

A kako bi odgovorili oni koji ne nastavljaju, već su na početku, potpuno drugačijem početku: hotelijera čeka izgradnja puteva, doktorka će braniti prava radnika, predsednica opštine preuzima životnu sredinu, a novinar brigu o porodici.

„Ja ne mogu da se otmem utisku, ne samo kada je u pitanju Ratko Dmitrović nego još neki ministri, da ti ljudi nisu birani po sposobnostima, mada to nismo ni očekival. Mislim da će ova vlada biti marionetska i da se neće mnogo mešati u svoj posao“, ocenjuje novinarka Jovana Gligorijević.

POVEZANE VESTI

Mišljenje da su novi ministri tamo neke lutke, za druge je pogrešno. Vlada, kažu, jeste privremena, ali ima zadatu i unapred zanimljivu sudbinu.

I razmena resora između Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića dugo je planirana, tvrde u Centru za istraživačko novinarstvo (CINS).

„Mislim da je Vlada vrlo pažljivo sastavljena i to u skladu sa ciljevima koje ima Vučić, dakle ne Brnabić, nego Vučić, tako da ta rokada nije slučajna. MUP, kao što smo mnogo puta videli, pa eto i u aferi Krušik, ima značajan uticaj i može mnogo toga da sakrije, pokrije i obavi za vlast“, navodi Branko Čečen iz CINS-a.

Selidba Nikole Selakovića sa Andrićevog venca u diplomatiju protumačena je kao pozitivan mig Beograda Moskvi. Međutim, šta je sa pomeranjem Vulina iz sektora odbrane, dovođenjem Mihajlovićeve u polje energetike i bacanje socijalista u senku izvršne moći?

„Odnosi zemalja se ne menjaju preko noći, ali nesumnjivo je da je došlo do izvesnog zahlašenja u odnosima Moskve i Beograda, pre svega kao posledica Vučićevog besmislenog sporazuma u Vašingtonu koji ne služi ničem sem predizbornim interesima Donalda Trampa“, naveo je Vladeta Janković, nekadašnji ambasador u Londonu i Vatikanu.

Poslanici će sutra dizati ruke kandidate – pet ministara ostalo je svoj na svome, pet je zamenilo resor, od starih lica tu je i jedan povratnik, a 10 imena je novo u izvršnoj vlasti.

Da li je ili ne bilo rata u SPS-u oko podele malog kolača, tek socijalisti su prelomili da Ružiću pripadne prosveta, a da Novica Tončev bude ministar bez portfelja. Poslednje pridodato ime je Nenad Popović, produžen mu je mandat, bez portfelja.

A naprednjaci ministri koji su danas lomili slavski kolač, za medije prelomili: bez reči dok nas Skupština ne izglasa.