U Brezjaku održan protest protiv Rio Tinta i eksploatacije rude litijuma

Vesti 27. okt 202014:24 > 14:34
Pokret Oslobođenje

U selu Brezjak u lozničkom kraju je održan protest ispred predstavništva multinacionalnog koncerna Rio Tinto, zbog namere te kompanije da počne eksploataciju rude litijuma, saopšteno je.

Lokalno stanovništvo najviše brine uticaj prljavih tehnologija, povezanih sa iskopavanjem litijuma, na njihovu okolinu, na šta su često upozoravali domaći stručnjaci za zaštitu životne sredine.

Predstavnica udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić u obraćanju je istakla da građani nisu obaveštavani o tom projektu, „nije bilo nikakvih konsultacija, a mnogi su i zastrašeni“.

„Moramo da budemo svesni koliko dugoročnih problema će ovaj projekat da ostavi, ne samo za stanovnike Loznice i okoline, već cele Srbije. Predstavnik Rio Tinta Gregori Maher ne zna gde je došao. Srbi će da brane svoje domove, svoja sela i svoju životnu sredinu“, poručila je ona.

Pokret Oslobođenje

Na skupu su govorili i predstavnici ekoloških pokreta, koji su ukazivali na brojne probleme iskopavanja litijuma.

Protest je, prema navodima organizatora, okupio više stotina meštana Brezjaka i okolnih sela, koji su nosili transparente „Rio Tinto daleko ti lepa kuća“, „Mi branimo celu Srbiju“, „Šta će nam reći naša deca“, „Vama litijum – nama otrov“.

Predstavnici Rio Tinta su napustili kancelarije pre početka protesta, odbivši da razgovaraju sa građanima.

Podrinjski antikorupcijski tim: Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ politički zloupotrebilo protest

Organizacija Podrinjski anti-korupcijski tim demantovala je da je organizator protesta u Brezjaku udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o o novoj organizaciji, koja je u protest, po njihovim rečima, uvukla Dveri i pokret „Oslobođenje“ Mlađana Đorđevića.

„Mi nemamo ništa protiv da ove stranke i udruženja imaju svoj stav o otvaranju rudnika, ali ne želimo političku zloupotrebu protesta, koji se između ostalog i desio danas, jer je na skupu, van dogovora, govorio i potpredsednik Dveri Slaviša Miletić, kome je reč dala Marija Alimpić iz pokreta Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, navodi se u saopštenju ove organizacije i dodaje da je njihovom predstavniku prećeno kada se suprotstavio namerama da na skupu govore Miletić i Đorđević.