Petrović: Spasović i Mitrović spasili svoju dušu jer su Srbiji ostavili "Danas"

Vesti 27. okt 202014:04 > 14:19
N1

Dušan Mitrović i Grujica Spasović su "spasili svoju dušu" jer su ostavili Srbiji jedan žilav list, ocenio je glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović i naglasio da nagradu "Dušan Bogavac", koja će u sredu biti uručena tom dnevniku posvećuju Mitroviću i Spasoviću, koji su preminuli u roku od sedam dana.

POVEZANE VESTI

Petrović je na komemoraciji Dušanu Mitroviću podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na izložbi „Necenzurisane laži“, na kojoj su predstavljene naslovnice i karikature koje na kritički i podrugljiv način govore o njegovoj vlasti, rekao da on 90 odsto toga nije pročitao, ali zna da tu nema nijednog ozbiljnog argumenta.

„Duleta Mitrovića je bolelo sve to, zašto Aleksandar Vučić po svaku cenu želi da ugasi novinu koju ne čita“, predočio je Petrović, navodeći kao primer kada su svi državni oglašivači povukli oglase iz Danasa, a neki platili oglas i zamolili da se ne objavljuje.

Bolelo ga je što se kažnjavaju profesionalni mediji, a nagrađuju besprizorni, dodao je on i napomenuo da Mitrović za 23 godine Danasa nije priznavao bezizlazne situacije, iako se polovinu tog vremena novina nalazila u bezizlaznoj sitauciji.

Najviše se laže pred izbore i u posmrtnim govorima, rekao je Petrović i naglasio da za to u slučaju „gosn Duleta“ nema razloga.

„Dule će mnogo nedostajati i kelnerima u „Lovcu“ i „maloj Slaviji“, a sa Spasovićem je spasio dušu jer su Srbiji ostavili Danas“, rekao je Petrović, koji se založio da list ubuduće pored nagrade „Stanislav Staša Marinković“ dodeljuje i nagradu „Dušan Mitrović“.

Od Mitrovića se oprostio i Rade Radovanović, kao jedna od osnivača Danasa, podsećanjem na dane kada se list osnivao.

„Moj, naš Dule, tihi, dubokomisleći um, nije mnogo govorio i bio je jedan od retkih sa kojima sam dugo sedeo, tek po neku reč progovorio, a sve smo se razumeli“, rekao je Radovanović, koji je napomenuo da list nikada nije pravio kompromise „sa onima“.

Zdravko Huber oprostio se videoporukom od Mitrovića, ukazujući da je Mitrović od Danasa napravio stabilno, solidno preduzeće, koje je opstalo u ovom surovom, divljačkom kapitalizmu.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić podsetio je na saradnju Mitrovića i Danasa sa Kikindskim novinama, ali i drugim lokalnim medijima.

„Mi novinari nismo imali ozbiljniji, odgovorniji list, ogledalo bolje Srbije, građanske i moderne“, istakao je Bodrožić.

Bodrožić je istakao i da je posle vesti o smrti Mitrovića, stigla vest i da je umro Grujica Spasović, čime su Danas, NUNS, ali i novinarstvo izgubili mnogo.

„Verujem da će Danas opstati, da će nezavisno i slobodno novinarstvo živeti“, rekao je Bodrožić.