Gligorijević: Pitam se kako će na sednici Vlade zajedno sedeti Dmitrović i Čomić

Vesti 27. okt. 202013:24 > 13:25
Podeli:
Izvor: N1

Nova Vlada Srbije biće marionetska, kaže novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević. "Niko se od ministara neće mešati u svoj posao", rekla je i dodaje da ne zna kako će na jednoj sednici te vlade sedeti Gordana Čomić i Ratko Dmitrović, čija su politička ubeđenja potpuno suprotna.

„Pokret Aleksandara Šapića je definitivno dobio jedni ministarsko mesto, ali ja ne mogu da se odam utisku ne samo kada je Dmitrović u pitanju, već i svi, da su te ličnosti birane ne po sposobnostima, kojih nema, nego po tome ko će više od njih uvrediti onaj deo javnosti koji nije naklonjen režimu“, ocenila je Gligorijević u emisiji N1 Studio Live.

Kaže i da će vlada biti marionetska.

POVEZANE VESTI

„I neće se mešati u svoj posao. Ali poruke koji nam onaj ko je vladu sastavljao, a to nije mandatarka Ana Brnabić, ovakvim rešenjima šalje su zabrinjavajuće, a jedna od njih je postavljanje Ratka Dmitrovića u resor za brigu o porodici i demografiji“, kaže novinarka Vremena.

Dmitrović je nedavno napao je na Tviteru voditelja Ivana Ivanovića i tom prilikom mu rekao da je poznat kao „čivava“, te „da potpuno neosnovano strahuje od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića“. Ivanović je na tvit kratko odgovorio – bravo, ministre, srećan početak.

I Gligorijević je ranije bila „na meti“ budućeg ministra.

„Dmitrović je 2016. godine, reklamirajući svoju knjigu, prozvao mene kao sardnicu ustaškog režima u Hrvatskoj. Ja sam njega blokirala… Bilo je tada reči o njegovom targetiranju mene, i ne samo mene. Njegov problem sa mnom je bio što sam ja bila dopisnica Forum TM magazina, koji je potpuno projugoslovenski i vrlo otvoren za autore iz svih bivših republika. I to je ono što je Dmitroviću zasmetalo. I to je trajalo do decembra kada mu je knjiga izašla.. A onda je prestao to da radi“, ispričala je Gligorijević.

Prema rečima sagovornice N1, psovke i uvrede su za nju najmanji problem.

„Kada su Dmitrović i ljudi sličnog ideološkog habitusa u pitanju, najmanji su problem psovke i uvrede, veći je taj toksični nacionalni diskurs, umišljanje nekih stranih plaćenika i slično“, kaže.

A ono što je po njoj zanimljivo u vezi s Dmitrovićem je da je on – čovek kontinuiteta.

„Od kada je bio savetnik Nebojše Čovića u vladi DOS-a, za razliku od nekih sadašnjih ministara koji su politički konvertiti, koji su se okrenuli evropolitici, Ratko je čovek kontinuiteta, jer od 1991, kada je počeo da radi za TV Beograd do današnjih dana, on je ostao na toj ultra nacionalističkoj liniji, koji smatraju da su svi ostali poremećaj ili smetnja koje treba otkloniti“, kazala je Gligorijević.

Dmitrović i Čomić nepomirljive suprotnosti

Kako će onda takav čovek sarađivati sa, recimo Gordanom Čomić ili feministkinjama?

„S obzirom da je reč o Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, od čoveka koji je imao da izjavi negativno o fizičkom izgledu feministkinja, a kada pričamo o natalitetu, žena i ženska prava jesu na udaru, ne očekujem mnogo dobrog po žene od njega. Jedino što me teši je da se niko u toj vladi neće mešati u svoj posao“, naglasila je gošća N1.

O Gordani Čomić u toj vladi kaže da – nema teksta.

„Jedino što sam imala da kažem kad sam čula da će biti u vladi, je da nemam teksta. Mene samo zanima kako će jedna žena koja je zaista uvek bila zagovornica dijaloga, mirovne politike, demokratskih procedura i rodne ravnopravnosti sedeti za istim stolom s Dmitrovićem, budući da su njih dvoje dve nezamislive i nepomirljive suprotnosti“, upitala je Gligorijević.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: