U romskim naseljima bolje školovanje, još uvek veliki broj maloletničkih brakova

Vesti 27. okt 202011:51 > 11:55
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novi podaci o položaju žena i dece u Srbiji u romskim naseljima pokazali su napredak kod pohađanja predškolskog obrazovanja, ali i stagnaciju u oblasti dečjih brakova, korišćenja moderne kontracepcije i nasilnog disciplinovanja dece.

Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece (MICS) koje su objavili Zavod za statistiku, Unicef Populacioni fond UN i delegacija EU u Srbiji trebalo bi da pomogne Vladi Srbije u kreiranju budućih politika u ovoj oblasti, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kako je istakla direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, većina dece ostvaruje svoja prava, ali dopiranje do najugroženijih predstavlja nejveći izazov.

„Zato je istraživanje MICS važno, jer prati napredak i prepoznaje trendove, tako da u petogodišnjim intervalima vlada, privreda i civilno društvo dobijaju jasnu sliku gde je potrebno usmeriti delovanje“, rekla je Kostadinova.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je značaj integrisanja Romske zajednice „koja je najbrojnija, ali i najdiskriminisanija u Evropi“.

„Podaci su nam važni kako bi se video napredak, na primer u odnosu na 2014. godinu udvostručio se broj Romkinja koje pohađaju srednju školu, ali neki drugi parametri kao što su rani brakovi ili predškolsko obrazovanje kojim je obuhvaćeno samo sedam odsto romske dece, stagniraju“, istakao je Fabrici.

On je najavio da će EU sa 20 miliona evra finansirati popis stanovništva u Srbiji 2021. godine, kao i poljoprivredni popis 2022, jer kako je citirao „onaj ko nema podatke, ostaje mu samo da ima mišljenje“.

Direktor Populacionog fonda UN Džon Kenedi Mosati uključio se video linkom, uz poruku da se vide dobri indikatori u domenu reproduktivnog zdravlja, ali da je upotreba moderne kontracepcije i dalje niska.

On je pohvalio Vladu Srbije za dosadašnji rad i što je sprovela svih šest krugova MICS istraživanja i dodao da će ovi podaci biti od velikog značaja i za novu Vladu koja treba da bude formirana.

Podaci istraživanja pokazali su još i da je u romskim naseljima smanjena smrtnost dece, više ih je vakcinisano, više ih se školuje, ali je to i dalje daleko od republičkog proseka.

Kada je reč o položaju žena, Romkinje rađaju najčešće izmedju 20 i 24 godine, dok je u ukupnoj populaciji taj broj od 30 do 34, duplo češće su izložene diskriminaciji i fizičkim napadima.