KC Niš odbio da dostavi podatke o kovidu: Kontaminirani su, u "crvenoj zoni"

Vesti 27. okt. 202009:56 > 09:58
Podeli:
Izvor: N1

Klinički centar Niš je, i pod pretnjom novčane kazne, odbio da novinarki lista Danas dostavi informacije o broju hospitalizovanih i preminulih kovid pacijenata u prva dva meseca epidemije, uz obrazloženje da se dokumenta nalaze "u crvenoj zoni" i da su "kontaminirani", piše Danas.

Niški klinički centar se na taj način, po drugi put oglušio o nalog poverenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića da takvi podaci budu dostavljeni, navodi list.

Informacije su zahtevali početkom maja ove godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a nakon „prvih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u KC Niš i drugim bolnicama u Srbiji“.

„Klinički centar Niš poseduje pomenuta dokumeta, istorije bolesti i otpusne liste pacijenata koji su bili lečeni u kovid objektima naše zdravstvene ustanove, a u kojim suupisani traženi podaci, ali na žalost, ti dokumenti, zbog njihove kontaminiranosti i aktuelne epidemiološke situacije, nisu dostupni službama uprave KC Niš“, navodi se u odgovoru direktora niškog Kliničkog centra Zorana Radovanovića novinarki Danasa.

„Nadležne službe u ovom trenutku nisu u mogućnosti da dođu do tražene zdravstvene dokumentacije, odnosno informacija vezanih za kovid pacijente iz traženog vremenskog perioda, jer je ona, sve vreme, a radi bezbednosti i zdravlja zaposlenik i pacijenata, i dalje smeštena u takozvanim cvenim zonama našeg objekta, gde će se nalaziti do daljeg“, dodaje se.

U odgovoru se navodi i da će KC Niš „rado pružiti“ sve tražene informacije, ali tek „kad budu ispunjeni svi bezbednosno-zdravstveni uslovi da ta dokumntacija bude skladištena u ‘zelenim zonama'“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.