Momčilo Perišić ponovo na optuženičkoj klupi

Vesti 04. jun 201519:17 > 19:24
Podeli:
Izvor: EPA

Momčilo Perišić, nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, ponovo će se naći na optuženičkoj klupi. Za utorak je zakazano pripremno ročište po optužbi za špijunažu iz 2002. godine. Proces je mirovao do okončanja suđenja u Hagu prošle godine.

Nije ratni zločinac, a tek treba da dokaže da nije špijun. Momčilo Perišić, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za zločine devedesetih, naći će se na optuženičkoj klupi zbog sumnje da je pre 13 godina odavao državne tajne. Perišić je uhapšen u gotovo filmskoj akciji u restoranu na periferiji Beograda 14. marta 2002.

Perišić se pojavio u restoranu, obučen u trenerku, noseći mobilni telefon, mali telefonski imenik i olovku. Seo je u separe sa američkim diplomantom Džonom Nejborom. Sedeli su oko pola sata i razgovarali, a oko 20 časova, kada je od Nejbora uzimao kovertu i stavljao u džep, pojavila se policija i uhapsila ga. Nejbor se tada pozvao na diplomatski imunitet, pa je izbegao hapšenje, ali je veoma brzo povučen iz diplomatske službe. Spekulisalo se da je ubrzo nakon toga poginuo u Mađarskoj. Perišić je ubrzo podneo ostavku.

Video snimak susreta, koji je napravila Vojna obaveštajna služba, zajedno su gledali lideri tadašnjeg DOS-a. Za njih je bilo poražavajuće da se potpredsednik vlade i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost tajno sastaje sa mogućim obaveštajcem CIA. Razočarao ih je i sadržaj njihovog razgovora.

„Koštunicu je optuživao da nije za reforme i da ne vodi napred nego opstruiše i koristi svoj položaj za jačanje svoje stranke što je u pricncipu bilo tačno, a da u vladi već ima tu onih mangupa koji su već videli te fotelje i počeli da koriste za kapitalizaciju svog političkog delovanja, tako da je to više ličilo na jedno ogovaranje“, smatra predsednik Nove stranke Zoran Živković.

 Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog „odavanja poverljivih informacija“, a njom su, pored Perišića, obuhvaćeni tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca. Suđenje je počelo krajem decembra pred Vojnim sudom, ali je u međuvremenu obustavljeno zbog objavljivanja optužnice u Hagu.

Više informacija saznajte od Nikole Radišića.