Info pult u Palati pravde, građani brže i lakše do informacija o radu Višeg suda

Vesti 26. okt 202019:14 > 19:15
N1

Kako bi građani brže i lakše mogli da dođu do informacija o radu Višeg suda u Beogradu, u prizemlju Palate pravde od sada postoji info pult.

Pored osnovnih informacija o suđenjima i pravima građana, ovo će biti mesto gde će moći nešto bliže da se upoznaju i sa mirnim načinom rešavanja sporova, odnosno medijacijom. Ovaj način otvaranja te institucije prema građanima omogućen je uz pomoć kancelarije USAID-a u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Tim povodom, šef te misije, Majk de la Rosa, rekao je da podrška transparentnosti pravosudnih institucija upravo podrazumeva dvosmernu komunikaciju između sudova i građana.

„Jačanje vladavine prava i transparentnosti javnih institucija kao univerzalne vrednosti prioritet su u radu Višeg suda u Beogradu. Ovo je važan uslov za vraćanje poverenja građana u sudsku granu vlasti i podrazumeva pravovremeno informisanje javnosti u radu suda i dostupnost informacijama svima pod jednakom uslovima“, kaže predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović.

„Nova petogodišnja Strategija razvoja pravosuđa ističe transparentnost kao jednu od ključnih oblasti čijem unapređenju je Srbija posvećena uz unapređenje efikasnosti, kapaciteta i odgovornosti prema građanima“, naglasio je Majk de la Rosa.