I pored ubedljive većine u Skupštini, vlast kritikuje one koji drugačije misle

Vesti 26. okt. 202018:51 > 19:23
Podeli:
Izvor: N1

I pored toga što Srpska napredna stranka ima ubedljivu skupštinsku većinu, ne izostaje potreba predstavnika vlasti da u svakoj prilici kritikuju one koji drugačije misle. Iako su izbori odavno završeni, sve češće možemo čuti da je u Srbiji na delu kampanja. Dok vlast tvrdi da se te kampanje vode protiv njih, neki upozoravaju na odgovornost većine za atmosferu u društvu.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije tvrdi da je na delu planirana, dobro osmišljena dehumanizacija Aleksandra Vučića i njegove porodice.

„To smo u Srbiji videli nekada, zato što sutra ako mu se nešto desi da to bude potpuno normalno, zato što je deo tog kriminalnog miljea. To je dobro planirano, dobro osmišljeno i zahvaljujući ogromnom novcu koji oni imaju isto tako dobro realizovano. To je klasična dehumanizacija“, rekla je mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Protiv koga god i protiv koje god negativne pojave ova vlast da krene da se bori, oni krenu da brane tu negativnu pojavu. A Vučić proglasi borbu protiv kriminalaca i protiv mafije, oni skoče preko svojih portala da brane te iste kriminalce i tu istu mafiju. Šta god vi da uradite oni će naći negde nešto negativno. Zašto, zato što nemaju nikakvu ideju“, kaže poslanik SNS Vladimir Đukanović.

POVEZANE VESTI:

Kada su svoje ideje, u vidu amandmana, u parlamentu izneli poslanici manjinske stranke, veliki broj onih vladajućih su imali potrebu da se sa tim obračunaju. Nizali su se i hvalospevi na račun predsednika naprednjaka, stiglo se i do položaja Srba u regionu. A manjinskoj stranci poručeno…

„Niko nije diskriminisan. Zato što su to sve građani Srbije. E zavisno od toga da li je vaš lider u fotelji ili nije…mi se nećemo puno potresti pa da vam poverujemo da su građani diskriminisani. Ovde je jedino diskriminisan vaš lider kome mnogo nedostaje fotelja. Ako je to baš tako dajte kupićemo mu jednu fotelju samo nemojte iznositi neistine“, rekao je poslanik SNS Krsto Janjušević. 

Iz fotelje, ali one skupštinske, poslanik SDA Sandžaka je poručio…

„Postavlja se pitanje šta će ovde bilo ko ko drugačije misli od vladajuće većine. Je l’ vidite vi kako prihvatate svaku kritiku? Je l’ vi vidite kako prihvatate svako različito mišljenje. Pa dajte ljudi, smislite način kako da istrpite šest opozicionih, manjinskih poslanika parlamenta u narednom sazivu“, poručio je Enis Imamović, Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka.

Najveći problem srpske političke scene je što nije moguće na razuman način diskutovati, kaže urednik agencije Beta Dragan Janjić.

„Napravljena je atmosfera u kojoj se uglavnom vode kampanje u kojoj nema razgovora i u kojoj se ne sluša. Kad pogledate sve medije, kad pogledate obuhvat stanovništva koji imaju mejnstrim mediji, vi zapravo tamo imate neprekidne napade na predstavnike opozicije i na druge neistomišljenike a kritike vlasti imate samo u nekim medijima“, kaže Janjić.

Dodaje i da odgovornost za ono što se u državi dešava ima vlast.

„Osam godina nakon što ste na vlasti, ne možete da optužujete druge da su krivi za bilo šta u zemlji u kojoj imate dvotrećinsku većinu u parlamentu“, smatra urednik Bete.

On upozorava da unutar stanovništva rastu napetosti i da sve to loše deluje na društvo, ali i budućnost Srbije u demokratskom svetu.