Član Grupe 484: Mahom mladi na skupu protiv migranata, neophodna prevencija

Vesti 26. okt 202018:36 > 18:45
N1

Vladimir Petronijević iz Grupe 484 smatra da je skup protiv migranata organizovan u nedelju u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na koji su pozvale pristalice desničarskog pokreta "Narodne patrole", jedan od onih koji su manifestacija krize u kojoj se naše društvo nalazi. "Imamo krizu porodice i obrazovnog sistema i pre svega moramo da reafirmišemo vrednosti antifašističke borbe koja treba da bude utkana u svako posleratno društvo u Evropi i svetu", ističe on i konstatuje da su na skupu mahom učestvovali mladi ljudi.

„Ako pogledate ljude na sinoćnjem skupu, ali i na protestima zbog festivala Mirdita, to su mahom mladi ljudi. Moramo se baviti prevencijom i ustanoviti moralnu vertikalu koja ovo društvo drži… Ako vi pozivate na čišćenje parka, ako pritom dajete sebi za pravo da nekome ograničavate slobodu kretanja, da ga legitimišete, sve to ukazuje na izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, za šta postoji reperkusija u našem krivičnom pravu. Dakle, represija jeste jedan od odgovora na ovakvo postupanje“, kazao je Petronijević u Danu uživo na TV N1.

POVEZANE VESTI

On podseća da je nedavno i u Zagrebu jedan mlad čovek izveo napad na zgradu tamošnje vlade.

„Ja pitam sebe, pitam vas, da li to može i kod nas da se dogodi ako ovakve stvari ostanu bez odgovora“, ukazuje Petronijević.

On ističe da treba razgraničiti dve osnovne stvari: „sloboda govora i okupljanja je pravo koje se štiti“

„Vrednosno ne mogu blizak onima koji imaju konzervativne pristupe migracionoj politici, ali ako kažete da imate određeni strah da će migranti uticati na kulturni identitet prostora u kojem živim – vi ste izneli legitiman stav. No, ako iza toga stoje tri tačke, i pretite, onda to više nije sloboda govora, ulazimo u drugu vrstu odgovora gde država mora da reaguje“, poručuje Petronijević.

„Mi moramo unutar društva da otvorimo tu vrstu dijaloga. Evo imamo i novo ministarstvo, mada mislim da dijalog treba da prožima sve aspekte društva, a pošto je na njegovom čelu (Gordana) Čomić, koja je uvek bila zainteresovana za tu temu, verujem da ćemo napraviti neke pomake na tu temu“, smatra on.

Na pitanje kako tumači ćutnju državnih organa, on kaže da će u „jednom trenutku svi državni organi morati da se izjasne, ali mislim da je bolje da se izjasnimo sada, nego kad se dogodi nešto što niko od nas ne želi“.

Migranti u Srbiji nisu ugroženi

A na pitanje da li je migrante strah u Srbiji, on dodaje da misli da „u globalu u Srbiji mi nemamo nekih značajnijih problema između migranata i lokalnog stanovništva“.

„U našem društvu postoje snage, postoji interes da se napravi problem, kakvim ga oni prave“, dodaje on.

„Ne želim da verujem da je ovo većinska Srbija i ubeđen sam u to“, ističe.

No, dodaje da je ovo pitanje i za sektor bezbednosti, odnosno praćenje tih desničarskih grupa, kako ovakvi događaji ne bi postali normalna stvar. Pita „ko sve ima uticaj da se oni (desničari) u određenom trenutku baš pojave?“.

„To za Srbiju nije dobro. I to dugoročno ostavlja negativne posledice na naše društvo, pogotovu kada je reč o mladim ljudima koji se na takav način radikalizuju, ali to je problem i u regionu, npr. u Hrvatskoj“, navodi Petronijević.

Na pitanje da prokomentariše slučaj migranata koji su pronađeni mrtvi u Paragvaju, u kontejneru sa mineralnim đubrivom koji je stigao iz Srbije, on kaže da nema informacija o tom konkretnom slučaju.

„Ali, on je potvrda koliko je put koji prelaze opasan i koliko je njihov put rizičan. Navikli smo se nekako da životi migranata ne vrede mnogo. Hiljade njih se godišnje davi u Sredozemnom moru, i to je nekako postalo informacija koja više nije vest, a to je zapravo najvažnije u ljudskom životu“, ističe Petronijević.