Anđelković: Ko god bio ministar, biće transmisije moći stranačkog vrha

Vesti 26. okt. 202017:53 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

"Ko god bio ministar, biće transmisije moći stranačkog vrha, neke velike promene u vlasti nema, niti će biti. Mora prvo da dođe do promene u parlamentu, da većina bude manja, ovako imamo nastavak od pre neki dan - Sa novim licima na sceni, ali suštinski se ne menja", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Na pitanje kako mu izgledaju zasedanja nove Skupštine Srbije, Anđelković kaže uobičajeno, ali da će za koji dan već biti neuobičajeno.

„Krenulo je sa prepucavanjem, imamo 240 poslabnika u većini, nije jasno koliko će manjinskih podržati vladu, neće biti bura i prepucavanja, bića dosadna skupština, možda samo sa po kojim ekscesom. Neće njen rad privlačiti previše medije i javnost“, smatra on.

Kako kaže, opozicija nedostaje vlasti i dodaje da mora da postoji opozicija jer sistem na tome počiva.  

„Ne bi bili najavljeni parlamentarni izbori da je kao 2016. godine situacija. Skoro čitav parlament je vlast. Biće prepucavanja preko medija i tvitera, ali ni to neće previše trajati. Procenjivaće kada im je potrebna ta dinamika, a kada je isplativije da ćute“, kaže on.  

Kada je u pitanju raspodela ministarstava u novoj Vladi i rokada Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, Anđelković kaže da je, ako je u pitanju moć, ministarstvo policije važnije.

POVEZANE VESTI

„Međutim, ako pričamo o mogućnosti da se ministar promoviše, Srbi vole vojsku, stoga je Ministarstvo odbrane bolje za političku promociju. Bilo je mnogo priča da Stefanović odlazi iz Vlade, da postoji sukob u SNS, verovatno su postojale određene nesuglasice, jer Ministarstvo odbrane je ipak manje bitno od Ministarstva policije. Da je Dačić dobio Ministarstvo odbrane to bi bila prilika da povećava rejting. Ministar policije nikad popularan nije bio u Srbiji“, smatra politički analitičar.  

Angažman u Vladi Srbije Gordani Čomić zameriće i jedna i druga strana u Demokratskoj stranci, rekao je on. 

Za Dariju Kisić Tepavčević koja će predvoditi Ministarsto rada kaže da je SNS procenio da im njen imidž odgovara. 

„U modernom svetu od političara se ne traži ekspertski kvalitet, već politička upotrebljivost. Političar je osoba koja može sa tog stanovišta da vodi resor, a ima pomoćnike koji su kompetentni. SNS je procenio da im njen imidž odgovara, otlkad se pojavila u javnosti, opozicioni deo ju je smestio u blok vlasti, među biračina na koje se vlast oslanja verovatno joj je dobar rejting i da kao lekar zna dovoljno da može da koordinira rad ministarstva“, objašnjava Anđelković.

Za Anđelku Atanasković kaže da je od ljudi koji prate vojno-industrijski kompleks čuo da je dobar menadžer sa rezultatima i da će ona imati ulogu da iz privrede prenese neke ideje i znanja u ministarstvo. Za Ratka Dmitrovića kaže da godinama piše o beloj kugi i da se može posvetiti borbi za veći natalitet.

Anđelković je govorio i o položaju Socijalističke partije Srbije u sadašnjoj parlamentarnoj većini i vladi. 

„Na prošlim izborima, SPS je imao 29 mandata od 160 koliko je imala parlamentarna većina, u prvoj vladi dobili su tri ministarska mesta. Nisu bili u mnogo boljem položaju 2016. u vladi, ali 2017. dobijaju jednu vrsrtu nagrade za podršku na predsedničkim izborima. U današnjoj situaciji SPS je dobio šta su mu dali, to nije pitanje odnosa sa Rusijom, već prosta parlamentarna matematika. Možda se posle predsedničkih izbora nešto promeni u funkcionisanju vlade“, navodi.