Šabić: Odluke Evropskog suda za ljudska prava su za Srbiju ustavno obavezujuće

Vesti 26. okt. 202016:56 > 16:56
Podeli:
Izvor: N1

Advokat Rodoljub Šabić je, komentarišući amandman kojim se Ministarstvo pravde Srbije oslobađa obaveze da se stara o objavljivanju presuda Evropskog suda za ljudska prava i praćenja njihovog izvršavanja, ocenio da je "zaista je teško razumeti da neki poslanik može da podnese takav amandman, a još teže poverovati da ga skupštinski odbor za pravosuđe može usvojiti".

„Ministarstvo pravde je organ koji se u svim zemljama sveta stara o međunarodnopravnoj i saradnji i pomoći, i o izvršenju odluka stranih sudova. Brisanje iz zakona obaveze Ministarstva (Srbije) da se stara o objavljivanju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da prati njihovo izvršenje je zbog toga praktično neshvatljivo“, rekao je on agenciji Beta.

„Srbija je članica Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ta konvencija, shodno Članu 194. našeg Ustava, deo je ;našeg pravnog poretka i mora se primenjivati, a odluke Evropskog suda za ljudska prava su osnovni instrumenti za njenu pravilnu primenu“, naveo je Šabić.

POVEZANE VESTI

„I Član 38. našeg Zakona o uređenju sudova, uz ostalo, obavezuje sudove da prate praksu međunarodnih sudskih organa, pa mora biti nesporna obaveza Ministarstva pravde da čini sve što je potrebno da realno omogući da se to radi što kvalitetnije“, dodao je on.

Šabić je ocenio da je od samog amandmana podnetog dans u Skupštini Srbije, „još neverovatnije „objašnjenje“ da se radi o „tehničkom amandmanu“ koji se „samo odnosi na nadležnost Ministarstva pravde“, a da će građani i drugi „i dalje moći da se informišu, a kako, to će već ostati novom ministru da odlučuje“.

„Takvom logikom se nešto što mora da bude obaveza, prepušta ministarskoj improvizaciji. Posledice toga, sasvim izvesno štetne, lako je pretpostaviti. U bilo kojoj zemlji takav improvizatorski, potcenjivački odnos prema mehanizmima zaštite ljudskih prava bio bi nedopustiv“, ukazao je Šabić.

„Utoliko pre bi morao biti nedopustiv u Srbiji, zemlji koja ima veoma ozbiljne i hronične, višegodišnje probleme sa izvršavanjem odluka Evropskog suda za ljudska prava, usled čega se izlaže riziku sankcija i urušava svoj ugled. Istovremeno, u Srbiji je po svim relevantnim opservacijama, nivo ljudskih prava u stalnom opadanju“, naveo je on.