VOICE: Inspekcija naložila rušenje nelegalnog Galensovog puta na Fruškoj gori

Vesti 26. okt 202016:30 > 16:35
Shutterstock

Građevinska inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj donela je rešenje o obustavi radova i uklanjanju betonskog puta izgrađenog na lokaciji Kesten, u opštini Beočin, na Fruškoj gori, potvrdila je Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG).

Kako je ispričala za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), zbog toga što nadležna opštinska inspekcija za urbanizam i zaštitu životne sredine opštine Beočin nije reagovala ni posle više meseci od njihove prijave, pokret OŠFG je početkom septembra uputio prigovor drugostepenoj instanci – Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, za vanredni inspekcijski nadzor koji je ubrzo i sproveden.

„Oni su nas zaista pozvali da učestvujemo u nadzoru i mi smo krajem septembra i bili na tom betonskom putu i susreli se sa vlasnikom, koji je takođe bio pozvan od strane inspektorke. Epilog toga je da je danas stiglo obaveštenje inspektorke Dušanke Matić da je investitoru naloženo da ukloni taj betonski put“, kazala je Dragana Arsić.

Dodala je da je u pitanju „mala pobeda“, ali da još preostaje da se oglasi i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, od koje očekuje da naloži vraćanje prirode u prvobitno stanje.

Na brdu Kesten izgrađen je betonski put, koji bi trebalo da bude pristupni put do poljoprivrednog gazdinstva vlasnice kompanije Galens Sanje Petrić, koja je u prethodnom periodu, kako je otkrio VOICE, kupila brojne parcele na Fruškoj gori.

Vlasnici kompanije Galens saopštili su nakon toga da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da nemaju nameru da na tom mestu grade turističko, niti stambeno naselje, već sopstveno poljoprivredno gazdinstvo.

Sporni put zapravo je prilazni put do pomenutog gazdinstva za koji, kako tvrde, imaju dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

„Da bi došli do tog imanja, oni su prokrčili put kroz šumu u dužini od oko dva kilometra i time su prekršili nekoliko zakona – Zakon o zaštiti prirode, Zakon o nacionalnim parkovima, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o putevima. Sada se postavlja pitanje i odgovornosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji je izdao te uslove na zahtev Eparhije sremske koja je vlasnik te šume“, navela je Dragana Arsić.