ZZS i GDF: UNS napada medije koji nisu glasnogovornici vlasti

Vesti 26. okt. 202012:26 > 12:29
Podeli:
Izvor: N1

Stranka Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum ocenili su da je napad Udruženja novinara Srbije (UNS) na novinare televizija N1, NovaS i portala Nova.rs, nekorektno i neprincipijelno svrstavanje na jednu stranu u već postojećim podelama koje su obuhvatile i medije.

„Time se u Srbiji, ponovo kao usred ratova devedesetih godina, jedno strukovno udruženje novinara konfrontira sa kolegama i medijima koji nisu pod kontrolom vlasti. Srbija i njeni građani su zatočenici neistina o najvažnijim političkim pitanjima i govora mržnje koji vlast svakodnevno promoviše putem svojih tabloida i elektronskih medija. Medijski linč nije mimoišao nikoga ko se današnjem režimu suprotstavlja, a egzekutori su upravo režimski mediji“, navodi se u saopštenju.

Te stranke su navele da se očekivalo od udruženja novinarskih profesionalaca, kao što je UNS, da češće i energičnije kritikuje takve pojave, a ne da ih mirno posmatraju i da napadaju novinare koji nisu „vladaočevi glasnogovornici“.

„Vlast je odgovorna što su novcem držanih preduzeća kupljeni tabloidni mediji, koje onda režim koristi beskrupulozno u političkoj borbi. To je pitanje na koje bi i UNS trebalo više da obrati pažnju“, ukazuje se u saopštenju.