Dačić prekinuo niz replika tokom rasprave o amandmanu poslanika Imamovića

Vesti 26. okt 202012:11 > 12:22
Tanjug / Nikola Anđić

Tokom rasprave o amandmanima predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je poslanicima da neće dozvoliti da zloupotrebljavaju poslovnik i produžavaju raspravu beskrajnim replikama, kao i da će se truditi da usmerava poslanike da "govore o dnevnom redu".

U raspravi o prvom predloženom amandmanu kojim je poslanička grupa „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ predložila da se u naziv Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu doda „i manjinsku samoupravu“, poslanik predlagač Enis Imamović i poslanik SPS Đorđe Milićević izmenili su replike govoreći o pravima manjina, situaciji u Sjenici, devedesetim godinama.

Milićević je rekao da je lider stranke „SDA Sandžak“ do 2000. godine Srbiju nazivao maćehom, a posle „našom zemljim“ da bi kasnije postala „fašistička tvorevina“.

Imamović je odgovorio da je „(predsednik SDA Sandžaka) Sulejman Ugljanin rekao da je pobeđen fašistički režim u Srbiji“, a ne da je Srbija fašistička tvorevina i da je to „novinarski spin“.

Dačić im nije dozvolio da nastave niz replika, ali se u nastavku sednice skoro svaki govornik vraćao na odnos Ugljanina prema državi Srbiji, kao i o položaju manjina u Srbiji koji je, prema rečima poslanika liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Marjana Rističevića „za deset plus“.

U raspravi o amandmanima poslanik SNS Vladimir Đukanović obratio se vanparlamentarnoj opoziciji i poručio im da će ih SNS uvek pobediti na izborima i da „mogu slobodno da dolaze pred skupštinu da protestuju“.

Poslanici danas razmotraju amandmane na predlog Zakona o ministarstvima, a do kraja dana trebalo bi i da glasaju, da bi nova Vlada Srbije mogla biti izabrana do srede, kako je i najavljeno.