Preminuo prvi urednik Danasa Grujica Spasović

Vesti 26. okt 202010:23 > 10:29
N1

Prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od vlasnika i osnivača lista Danas Grujica Spasović preminuo je u 70. godini, posle duge i teške bolesti.

Spasović je bio glavni urednik Danasa od njegovog prvog broja 9. juna 1997. do 2006. godine.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih Susret, da bi karijeru nastavio u Večernjim novostima. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik Omladinskih novina. Pre odlaska u Borbu, 1989, bio je jedno vreme glavni urednik revije Duga.

Nakon što je Miloševićev režim peuzeo Borbu, sa većinom kolega prelazi u Našu Borbu, a nekoliko godina kasnije učestvuje u osnivanju Danasa, u kojem je glavni urednik od prvog broja. Prošao je s listom sve njegove najteže faze, pogotovo one pre demokratskih promena 2000, držeći se nepokolebljivo kursa otvorenog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva.

„U toku noći, dakle 13. na 14. oktobar (1998), oni su nas jednostavno zabranili. Tada je u redakciju upala „kaznena ekspedicija – oko pet-šest policajaca u uniformi i veći broj kratko podšišanih civila u kožnim jaknama, predvođeni pomoćnikom ministra za informisanje Miljkanom Karličićem. Ko su ti ljudi u civilu, pitamo, a jedan muškarac u plavom mantilu kaže da su pripadnici MUP-a… Uglavnom, Karličić je doneo Rešenje sa Vučićevim potpisom po kom nam se privremeno zabranjuje rad. Traži od direktora Dušana Mitrovića da ga potpiše bez čitanja. On je to odbio i kad ga je pročitao“, obbjasnio je Spasović u jednom od intervjua.

Tokom tri meseca bombardovanja, svaki radni dan Grujica Spasović je završavao u Ministarstvu informisanja čekajući, kako je govorio, „zeleno svetlo od cenzora“.

„Najčešće sam bio kod Aleksandra Vučića i njegove zamenice Radmile Višić. Hoću da budem pošten do kraja, mnogo sam više problema imao sa tom Višićkom nego sa Vučićem. Njoj je sve smetalo, svega se plašila. To je išlo dotle da sam joj jednom prilikom rekao da list narednog dana neće izaći i da ne mogu više da trpim ovo mučenje i ponižavanje, rekao je Spasović u jednom od skorašnjih intervjua Danasu.

Nakon „urednikovanja“ u Danasu postaje ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini, te se vraća u Danas u kojem se poslednjih godina bavio izdavačkom delatnošću.

Autor je knjige „Danas, uprkos njima“ (u izdanju Dan Grafa) u kojem je pisao o prvih 1.000 dana rada Danasa.

„Mislim da je danas mnogo lošija situacija na medijskoj sceni nego u doba Zakona o informisanju. Zašto? Zato što ima mnogo manje pluraliteta: izuzev par izuzetaka, sada se gotovo svi mediji nalaze pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića. I to ne njegove vlade ili stranke, nego baš pod njegovom ličnom kontrolom. Ovakva manipulacija sa medijima je nezabeležena u Evropi posle pada Berlinskog zida“, rekao je u intervjuu za nedeljnik Vreme pre dve godine.

Knjiga žalosti će od sutra (27. oktobra) biti otvorena u redakciji lista Danas, gde će moći da se upišu svi do petka 30. oktobra.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.