Ivanuša: Situacija u Srbiji ozbiljna, pogoršanje zaustaviti što pre

Vesti 26. okt. 202009:56 > 10:02
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da se u Srbiji beleže velike brojeve i da je situacija ozbiljna. Poručuje da takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće, jer se vidi kako zemlje koje to nisu uspele pred sobom imaju velike izazove.

Marijan Ivanuša je rekao da je Srbija puno toga uradila u proteklom periodu, ali da ima mesta za unapređenje.

„Videli smo kako je brzo prebacila sistem iz normalnog rada na kovid 19 rad. Povećala je kapacitete za testiranje. Mnogo toga se radilo. Na snazi su mnoge mere koje se možda ne izvode sve optimalno. Ima mesta za unapređenje. Naravno, treba razmišljati o novim merama“, kazao je Marijan Ivanuša za RTS.

Dodao je da je ljudima koji idu na posao potrebno osigurati bezbedna radna mesta, da se u prodavnicama održava fizička distanca i poručio da je potrebno koristiti maske, kao i održavati ličnu higijenu.

„Ako neko ima simptome da ide da se testira, da se stave kontakti u karantin i naravno, oni koji imaju simptome da idu pravovremeno na lečenje, jer pravovremeno lečenje može spasavati živote“, naveo je Ivanuša.

Direktor SZO u Srbiji je naveo da je virus prisutan među populacijom u Srbiji i da su najbitnije javnozdravstvene mere – ograničenje okupljanja ljudi kada to nije potrebno i korišćenje maski.

„Dve kovid bolnice su od izuzetnog značenja, jer ljudima će trebati bolnička opskrba. To je jako bitno. Ali mi trebamo znati, mi bolnicama ne sprečavamo epidemiju. Epidemija se sprečava javnozdravstvenim merama“, istakao je Marijan Ivanuša.

„Svet ne mora da se zaustavlja, potrebno primeniti mere“

Govoreći o situaciji sa pandemijom, Ivanuša je rekao da je želja da svet ne mora da se zaustavlja i da to znači da treba da se primene sve potrebne mere pre zaustavljanja država.

„U Evropi je stanje dramatično i dramatično se pogoršava. Imate brojne zemlje koje su jako zahvaćene. Češka i Nizozemska prebacuju pacijente u Nemačku, jer jednostavno nemaju više kapacitet. To sve govori o tome koliko je epidemija ozbiljna i koliko treba da smo zabrinuti“, naglasio je Ivanuša.

Kako je naveo, problem sa drugim zaraznim bolestima je to što se beleži manji procenat vakcinisane dece. Ističe da se i bolničke usluge teže izvode ako su kapaciteti toliko zauzeti pacijentima obolelim od kovida 19.

„To je razlog zašto mi treba da se borimo protiv kovida 19, kako bismo obezbedili da preostali sistem radi na ostalim bolestima koje nisu nestale“, rekao je Ivanuša i dodao da može da se očekuje pogoršanje situacije s malim boginjama.

Istakao je da je izuzetno zabrinut, jer je situacija veoma ozbiljna i da se, bez primene mera, cela Evropa kreće prema situaciji poput one koja je zabeležena u Bergamu u martu i misli da bi bilo dobro da se podsetimo kako je severni deo Italije izgledao u martu, kako se ne bi ponovila ista situacija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.