Sekulić: Ovakva Vlada pokazuje da je SPS otišao na klupu za rezervne igrače

Vesti 26. okt. 202009:08 > 09:21
Podeli:
Izvor: N1

Urednik novinske agencije Fonet Zoran Sekulić izjavio je u Novom danu da "ovako komponovana vlada pokazuje da je SPS otišao na klupu za rezervne igrače". Rekao bi, kaže, da će ova vlada biti "pod manjim ruskim uticajem nego prethodna". "Ja sam se iznenadio, sve do skoro nisam verovao da će resor energetike preuzeti SNS. To što ministarka Mihajlović više neće voditi dosadašnji resor, ja ne vidim kao degradaciju, već napredovanje, jer je dobila resor od ekstremne strateške važnosti", kaže.

Kako je rekao, „njegov utisak je da će ova Vlada imati ne samo ograničen mandat, nego i ograničen suverenitet“.

Dodaje da nije bio iznenađen svim imenima ministara.

„Prvo, dosta imena je već bilo pominjano u medijima prethodnih dana. I mandatarka je rekla da će Vlada imati skoro 50 odsto žena. Neka od imena sam očekivao, za neka sam se iznenadio, ali to ne menja činjenicu da će ovo biti jedna lojalna i poslušna vlada koja će raditi po instrukcijama i političkom voljom predsednika. Ne verujem da bi bila bitno drugačija da je formirala samo SNS“, kaže.

Ističe da je očigledno da su u nekim od slučajeva bili presudni kriterijumi poslušnosti i lojalnosti.

„A bogami neki su se i ministri trudili u međuvremenu da se istaknu na način koji ih je preporučio za ministarsko mesto“, kaže Sekulić.

Govoreći o predstavljanju imena ministara, kaže da „nije prvi put da u prisustvu mandatarke ili ministara predsednik ima monopol odgovora na novinarska pitanja“.

„Nije valjda da smo živeli u iluziji da mandatarka samostalno i suvereno odlučuje, pa ide sa svojim predlogom kod predsednika“, kaže on.

Mišljenja je da se, prilikom sastavljanja ove Vlade, vodilo računa i o međunarodnom kontekstu.

„Ova vlada neće biti više proevropska od prethodne, što znači da će držati nogu na pola gasa, ne vidim da će u ovoj vladi biti viđše evroentuzijazma nego u prethodnoj“, kaže.

Rekao bi, kaže, da će ova vlada biti „pod manjim ruskim uticajem nego prethodna“.

„Ja sam se iznenadio, sve do skoro nisam verovao da će resor energetike preuzeti SNS. To što ministarka Mihajlović više neće voditi dosadašnji resor, ja ne vidim kao degradaciju, već napredovanje, jer je dobila resor od ekstremne strateške važnosti. Svakako ne može da joj se pripiše reputacija nekog ko je na vezi s Moskvom, ova vlast lagano pravi otklon od Moskve“, kaže on.

Kaže da se sa Ratkom Dmitrovićem zna dugo.

„Naše uređivačke politike nisu bile iste, ali je on čovek sa dugogodišnjom reputacijom novinara i rednika, pre su očekivanja bila da on dobije resor, ne toliko kulture, koliko informisanja, ali tu nije imao šanse da prođe. Znajući njegov način razmišljanja, njegovu političku filozofiju i logiku, on bi pre odgovarao da bude ministar za brigu o naciji, nego porodici“, kaže.

Ovako komponovana vlada, kaže, pokazuje da je „SPS otišao na klupu za rezervne igrače“.

Kaže da je apsurdno da se „Jugoslav Ćosić proglašava za nekog ko je ‘zavrtao ruke’ novinarima da potpišu pismo„.

„To je uvreda za sve novinare i celu ekipu N1. Sve skupa, ta stvar će da traje još neko vreme, ali nailaze druge stvari koje će to da poklope“, kaže on.