Šapić: Bilo bi nepristojno da nismo ušli u Vladu, Dmitrović se bavi demografijom

Nova S

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić kazao je da bi bilo "nepristojno i politički nerealno" da je politička opcija koju predvodi odbila da učestvuje u novoj Vladi Srbije.

On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da je SPAS osvojio 15 puta manje od Srpske napredne stranke, da mu je jasno zašto se formira koncentraciona vlada, i da ne bi ni prihvatio ponudu da mu to nije jasno.

Dodao je i da je briga o porodici, resor koji će voditi bivši urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović, bliska SPAS-u i da Vučić nije predložio Dmitrovića na tu poziciju, već da je to bila odluka koalicije.

„Imaju ljude koji mogu nešto dobro da urade, a mislim i da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić prepoznao ono što sam radio na Novom Beogradu, i to je imalo neku političku težinu“, rekao je Šapić.

On je ocenio i da se formira koncentraciona vlada zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija nalazi, odnosno zbog pandemije korona virusa.

POVEZANE VESTI

Da su normalne okolnosti i SPAS i Socijalistička partija Srbije bi verovatno ostale van vladajuće većine, ocenio je Šapić.

Rekao je da se Dmitrović već 15 godina bavi demografijom i populacionom politikom i da je „apsolutno referentan za to ministarstvo“. Kaže da je dosta govorio o problemima srpskog naroda. „On je čovek širokog spektra obrazovanja, dugo se bavi novinarstvo, indikretno je uvek vezan za politiku, trudio se uvek da zaštiti srpski narod“, kazao je i dodao da stalno nešto tvituje.

Upitan da li će se saradnja sa SNS biti nastavljena u na narednim izborima i da li će Aleksandra Vučića podržati na predsedničkim izborima, a naprednjaci zauzvrat njega podržati u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, Šapić je rekao da o tome nije razgovarao sa Vučićem. „Nismo razgovarali o beogradskim i predsedničkim izborima. Oni su za godinu i po dana, ne kažem da nećemo razgovarati o tome“, rekao je on, ističući da je SNS mogao bez SPAS-a i u Vladi i na Novom Beogradu. Ja njima nisam bio potreban, da li ćemo razgovarati o budućim izborima, videćemo, rekao je Šapić.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je kazao da Dmitrović nije logičan izbor za novo ministarsko mesto, te da je trebalo voditi računa koji su razlozi ne samo demografskog opadanja i odlaska mladih.

„Čini mi se da je (Dmitrović) više doprinosi proteklih 20 godina iseljavanju mladih… To je taj način nekog zastupanja stavova, ne samo nastupa na društvenim mrežama. Tu ima dosta i tekstova, a treba posmatrati i region, njegove poruke koje idu ka Hrvatskoj, na primer, su često negativne“, kaže Antonijević.

Primećuje da je Dmitrović slao negativne poruke prema Hrvatskoj, da ima čudne tvitove i da se nada da će prestati sa tim, jer svako mora da ima odgovornost za javno izgovorenu reč javno. Trebalo bi doprinositi nečemu što je pomirenje, meni je jako teško zamisliti da će Dmitrović to da radi, ali možda iznenadi, istakao je gost Utiska.

On je rekao i da za svakog člana nove vlade može da se kaže nešto pozitivno i negativno, te da da je tu važno koliko će biti političke volje da se omogući novim predstavnicima izvršne vlasti da rade.

Analitičar Cvjetin Milivojević navodi da se, kada je video da će se formirati ministarstvo za društveni dijalog i da Gordana Čomić figurira da ga vodi, setio romana „1984“.

„Ja sam se naježio, mislim da je primerenije da se to nazove ‘Ministarstvo za monolog’. Svaka komunikacija se bazira na dijalogu, inače bi bilo (relevantno) i pitanje da li treba da jedete. Vi imate zatvorena vrata prema opoziciji, Čomić se brutalno ponašala dok je bila na poziciji šefa parlamenta i bila je zastupnik (narušavanja) političkog sistema u Srbiji“, smatra Milivojević, navodeći da se ponašala gore nego Maja Gojković u poslednjem sazivu parlamenta.

Dodaje da je ona bila jedna od glavnih aktera i simbol priče kada je od Srpske radikalne stranke „oteto“ 20 mandata nakon izbora 2008, i poklonjeno Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

Milivojević dodaje da je odmah posle izbora ocenio da sledi stvaranje „oktroisanog parlamenta i vlade“, a da se Vučić složio sa njim kada je rekao da će nova vlada biti oročena i da će da podnese ostavku na čelu SNS-a, na šta ga „Ustav obavezuje“.

Antonijević: Održavanje fer izbora za godinu i po je moguće

„(Oročena) vlada će biti pozitivna ako Vučić iskoristi vreme da pripremi ozbiljne uslove za jedne ozbiljne demokratske izbore“, naveo je Milivojević.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo rekao je da je moguće održavanje fer i poštenih izbora za godinu i po dana, sa jako mnogo posla svih na političkoj sceni, uz nekoga ko bi mogao da posreduje u celom procesu, konkretno sa saradnjom Evropskog parlamenta.

On je naveo da nije razgovarao sa predsednikom Srbije o obnavljanju pregovora o održavanju regularnijih izbora. „Mi govorimo o tome šta su suštinski problemi (kao što su) ravnopravni pristup medijima, nesrazmerno (učestvovanje) na medijskom nebu.

Kao drugo, važno je pitanje ;zloupotreba javne funkcije tokom političke kampanje… a treće je pitanje pritiska na birače“, kazao je on.

Antonijević je rekao da se još uvek čeka ko će postati direktor javnog servisa, te da se 80 odsto gradjana ;informiše putem televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Milivojević je ocenio da je održavanje najavljenih prevremenih izbora u regularnim uslovima ipak moguće, ali kao jedan od preduslova navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kongresu Srpske napredne stranke u martu podnese ostavku.

„Ja očekujem da će tada Vučić tada podenti ostavku… Predsednik republike ne može pobediti na predstojećim izborima ako ne razdvoji lokalne i parlamnentarne izbore“, rekao je Milivojević i dodao da očekuje izlive građanske neposlušnosti, za koje predsednik Vučić ne mora nužno biti kriv.