Vlajić: Čomić se preporučila u foto-finišu prethodnog saziva parlamenta

Vesti 25. okt. 202021:13 > 21:15
Podeli:
Izvor: N1

Novinar Đorđe Vlajić, komentarišući budući kabinet Ane Brnabić, kaže da je sve uglavnom očekivano, s obzirom na prethodne najave da će biti izmena, pa čak i to da je Gordana Čomić dobila ministarsko mesto. "Jer ja mislim da se ona preporučila u foto-finišu prethodnog saziva parlamenta. U momentu kad je opozicija bojkotovala rad parlamenta, ona je ušla sa nekim predlogom zakona", dodaje. Kaže da je nova Vlada jednopartijska, a ne koncentraciona, kako se govori.

POVEZANE VESTI

 Vlajić je, gostujući u Dnevniku u 19 TV N1, rekao da je uglavnom sve očekivano kad je u pitanju novi sastav Vlade koji treba da potvrdi, najverovatnije u sredu, parlament.

Podsetimo, Gordana Čomić napustila je DS nekoliko meseci pred junske izbore na koje je izašla na listi Ujedinjene demokratske Srbije (UDS).

Upitan o toj listi, Vlajić kaže da su oni imali nameru da se predstave kao opozicija, ali očigledno da je tu bilo ljudi koji su želeli da participiraju u vlasti. „Videćemo šta će biti neposredan rezultat. Ne bih ja bagatelisao što je Gordana Ćomić tu… Možda će ona uspeti da iskoči iz vučićevske šeme i da preduzme nešto što je na dobrobit društva, ali iskreno vrlo sumnjam da je tu širok manevarski prostor za lične poduhvate“, navodi gost Dnevnika u 19.

Kaže da je nova u Vlada u osnovi jednopartijska. „SPS je tu ikebana, a ovo što se zove „nestranačka ličnost“ je samo u funkciji toga da stvori predstavu javnosti da je to neka vrsta koncentracione vlade. Ako se malo podsetimo šta je to koncentraciona vlada, videćemo da je to ona koja predstavlja ceo politički spektar, što se u ovom slučaju ne događa“, podvlači Vlajić.

Upitan o rokadi  Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, Vlajić kaže da mu se čini da je to neka vrsta Vučićevog hira – pokušaj da nešto zbog unutarstranačkih odnosa promeni. „A što se tiče funkcionisanja tih resora – potpuno je svejedno da li je Stefanović  ili Vulin. Ti resori – Ministarstvo odbrane i Ministarstvo policije i služba koja se bavi obaveštajnim poslovima su pod neposrednom kontrolom Vučićevom i rade ono što uglavnom on od njih traži“, ocenjuje.

Rezultat ne samo ova dva ministarstva i službe, nego i ostalih će biti samo ono što Vučić od njih bude zahtevao u ovom, ako je to tačno, privremenom periodu (Vlade), naveo je Vlajić.

Na pitanje kako vidi neslaganja između SPS i SNS oko imena za Ministarstvo prosvete i jedno bez portfelja, a ako se radi, kako se u medijima spekulisalo o Branku Ružiću i Novici Tončevu (na koje je u SNS-u ranije bilo dosta primedbi), Vlajić kaže da će to biti unutarstranačka borba u SPS i odmeravanje snaga.

Nijedna od stranaka nije monolitna i potčinjena volji lidera, izuzimajući SNS, dodaje Vlajić. „Ovde je nešto situacija komplikovanija, ovaj mali broj ministarstava i počasno mesto Ivici Dačiću u parlamentu je samo dodatno urušavanje SPS i marginalizacija ove stranke“, kaže.

Ocenjuje da SPS političko preživljavanje, voljna ili ne, traži u zagrljaju Aleksandru Vučića. To će biti jedan od važnih elemenata u odlučivanju u SPS – o tome ko treba da se ponaša kao ministar, ali i nije baš, zaključuje Vlajić.