Srbljanović: UNS-ov napad na N1 i Novu povratak u devedesete

Vesti 25. okt 202013:37 > 13:44
N1

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocenjuje u novoj kolumni "Potraga za Dori" da se Udruženje novinara Srbije (UNS) "ničim izazvano ostrvilo" na medije u vlasništvu United grupe (N1, Nova S i nova.rs), optužujući novinare tih kuća da rade za lične i finansijske interese jednog od vlasnika, a pošto su objavili da je suvlasnik United grupe Dragan Šolak dobio spor pred švajcarskim sudom, kojem je tužio Informer, Studio B i Pink za uvrede, klevete i povredu časti.

„N1 i Nova su se iznenadili. Na napad su odgovorili pokušajem da se bave novinarstvom i intervjuišu protagoniste UNS-ovog obračuna, zaboravljajući da je taj razgovor nemoguć i to ne zato što UNS radi za Vučića (ili barem ne samo to), nego zato što to nije nikakvo novinarsko udruženje i zato jer tu novinara nema. To je jedan od paralelnih višedecenijskih centara moći koji je u istoriji uvek bio tu da podrži naše najmračnije trenutke“, piše Srbljanović u kolumni objavljenoj u Blicu od nedelje.

POVEZANE VESTI

Ona ističe da se „iskreno pita šta ima N1 i Nova uopšte da intervjuišu predsednika UNS, novinara Vladimira Radomirovića, višegodišnjeg urednika bosankog glasila Reporter, koji je ne baš tako davno objavio onaj čuveni lažni spisak od navodnih 356 policajaca koje traži sud u Hagu, što je bio jedan od neposrednih povoda oružane pobune JSO i sam uvod u ubistvo premijera (Zorana) Đinđića“.

„Šta od takvih ‘novinara’ uopšte očekivati, zašto im zaboravljati prethodne radove? Zašto zaboraviti da je na mesto predsednika UNS došao nakon osam godina duge vladavine svoje mentorke Ljiljane Smajlović, koju je verno pratio svuda, a koja i ne skriva ko je pravi predsednik moćnog medijskog udruženja i vladarica iz senke?“, pita Srbljanović.

„Zašto su ti ljudi doskora imali prostor baš i na N1 i Novoj i time dobijali legitimitet i prostor za uticaj, da li su ovi mediji zaista zaboravili o kakvom je ‘novinarstvu’ tu uopšte reč i zaista se iznenadili kad se i njima dogodio ovakav napad UNS? Šta jedan ozbiljan medij može da očekuje kad intervjuiše ove deputate ‘Udruženja’, koji sad javno seju sumnju da švajcarska presuda uopšte i postoji, kako to da tek sada sa iznenađenjem shvataju kako je UNS-ov napad ‘povratak u devedesete'“, zaključuje Srbljanović.

Dodaje, međutim, da to zapravo, „uopšte nije“ povratak u devedesete, „jer devedesete se u tom svetu nikada nisu ni prekinule“.

„One u kontinuitetu traju u ovom paralelnom sistemu moći, medijske strahovlade i propagandnih ratova, u tom mutnom carstvu lažnog novinarstva, koje zapravo nema želju da radi za režim, već jasnu ambiciju da režim postavlja“, ocenila je Srbljanović u kolumni.