Živković i Ponoš: Prevremeni izbori rezultat bojkota i signal opoziciji

Vesti 25. okt 202012:24 > 12:35
Fonet

Najava prevremenih izbora rezultat je bojkota i Aleksandar Vučić je na to bio prinuđen, smatra potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, a nekadašnji premijer Zoran Živković priznaje da ne postoji ništa čime bi predsednik mogao da ga iznenadi. Od šest tačaka koje je 20. oktobra Aleksandar Vučić označio kao ciljeve nove Vlade, Živković je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, posebno izdvojio najavljenu borbu protiv kriminala. Po njemu, ako bude primenio to što je najavio, predsednik će biti prinuđen da uhapsi samog sebe.

„Definicija mafije je organizovani kriminal, a u široj definiciji podrazumeva se da su to ubice i prevaranti povezani sa vlašću“, podsetio je Živković. Isticanje problema ekstremizma i desničarskih grupa, kako je rekao novinarki Tamari Skrozza, samo je želja da „kod učiteljice – bila ona u Briselu ili Moskvi – stvori utisak da je bolji nego oni najgori“, pa onda stvara te najgore.

„Kad ste onako sav nikakav, a hoćete da budete lep, pametan i visok, onda oko sebe okupite ružne, glupe i niske“, objasnio je Živković. Imenovanje Ivice Dačića na mesto predsednika parlamenta, on vidi kao nameru da se SPS svede na „pravu meru“ i ističe da je ponosan što su samo u periodu od 2000. do kraja njegovog premijerskog mandata 2004, socijalisti bili opozicija.

Ponoš: Uvođenje SPAS u vladu – nasilje u porodici

S druge strane, Ponoš je FoNetu ukazao na Vučićevu nameru da „zavede red u kući“ i da u vladu uvede SPAS, a što je metaforično nazvao „nasiljem u porodici“.

FoNet/Marija Đoković

„Predsednik je svog partnera, koji se zove SPS, izgurao u dnevnu sobu, da bi uveo novog u spavaću“, precizirao je Ponoš. Po njemu, Evropa još ne pritiska Vučića da raspiše vanredne izbore, ali je njemu samom jasno da je takva vlast neodrživa.

POVEZANE VESTI

„To će biti jedna impotentna vlada, u koju neće ući ni jedna ličnost od profesionalnog integriteta, jer ko bi ušao u vladu koja je štih proba“, upitao je Ponoš. Kako je predvideo, takva će se vlada svesti na „daktilo biro predsedništva, a skupština će biti delovodstveni sud radi pečata“.

Ponoš ne veruje u najavu o šest ciljeva i kaže da je u pitanju farsa i demagogija koja nikoga ni na šta ne obavezuje. Prema njegovom viđenju, Vučić ima spisak tema koje se u redovnom nedeljnom istraživanju javnog mnjenja ističu kao značajne, kojima onda posvećuje pažnju i tako popravlja rejting.

Živković: Opozicija što pre da nađe protivkandidata Vučiću

Oba sagovornika FoNeta smatraju je najava vanrednih izbora svojevrstan signal opoziciji i zato Živković poziva da već „danas počne da se radi“, da se pronađe, dodatno edukuje i ohrabri protivkandidat Vučiću. Da se, kako je dodao, istovremeno pronađu i kandidati za odbornike i poslanike i obezbedi dvadesetak hiljada ljudi koji će kontrolisati izbore, 16 hiljada na biračkim mestima i još šest hiljada da vide „šta se okolo“ dešava.

#related-news_0

„Mi ne smemo da dozvolimo da posle 3. aprila 2022. ponovo imamo to na vlasti. ’To’ kao njega i ’to’ kao sve oko njega. To je bolesno i to ostavlja traga na ovu državu“, upozorava Živković.

On je uveren da svet neće doći da rešava naš problem i da ih mi ne interesujemo sve dok se ne „koljemo međusobno“.

Ponoš dodaje i da je važno „koliko imamo divizija“, što znači odbora po Srbiji i koliko je opozicija u stanju da kontroliše izborni proces.

Kako je istakao, Narodna stranka se zalaže za zajedničke kandidate i na republičkim, i na predsedničkim, i na beogradskim izborima.

Ovakav stav on objašnjava tezom da je reč o zajedničkom frontu, a ne ideološkim kolonama, jer „ovo sa čime se mi danas suočavamo“ nije pitanje ideologije.

„Ovo što mi imamo danas u Srbiji, to je ogoljena diktatura. To nije čak ni apsolutna monarhija. U apsolutnoj monarhiji taj čovek je bar nešto nasledio, a ovaj se, iako nije u monarhiiji, ponaša kao da na sve ima pravo“, zaključio je Ponoš.