Mitropolit Porfirije: Postupak otkaza profesoru Kubatu zakonit i demokratičan

Vesti 25. okt. 202011:02 > 11:10
Podeli:
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mitropolit zagrabačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da "pojedinci" u slučaju profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rodoljuba Kubata, koji je dobio otkaz, "vide osnov i šansu za eliminaciju" tog fakulteta iz akamedske zajednice, navodeći da se postupku prema Kubatu "ne može osporiti ni zakonitost, ni demokratičnost".

„Sveti ahrijerejski Sinod ima legitimno pravo na davanje i oduzimanje odobrenja za službu učenja na najvišoj teološkoj inistituciji koja je proistekla iz nedara Srpske pravoslavne crkve i koja kao saosnivač i punopravni član Univerziteta u Beogradu takođe u potpunosti učestvuje u životu ove institucije“, rekao je mitropolit Porfirije za list Politika. 

Mitropolit Porfirije, koji je i predsednik Saveta PBF, rekao je da odluka Sinoda „nije doneta bez osnova“. 

POVEZANE VESTI:

„Prema zaključku ovog tela, njoj je prethodilo dugotrajno anticrkveno i antifakultetsko delovanje dr Kubata, kojim je preko društvenih mreža, štampanih i elektronskih medija, kao na druge posredne i neposredne načine, nepovratno nanaeta šteta najvažnijoj institucijama i ugledu SPC“, rekao je mitropolit Porfije. 

On je izrazio čuđenje „što iko pomišlja da je uopšte moguće da crkva vaspitanje sopstvenog podmlatka, budućih sveštenika, episkopa, veroučitelja i šire bogoslovsko-hrišćanske elite prepusti nekom drugom“. 

Rektorski kolegijum Univerziteta u Bogradu je prethodno, posle otkaza Kubatu, saopštio da „nije u skladu sa propisima rešenje koje je dekan PBF uručio Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu“. 

Kubat je, posle ovog saopšenja, izjavio da stvari idu u jako lošem pravcu, ako i posle oglašavanja Rektorskog klegijumasa PBF „istraju u nameri da ga otpuste“. 

„Ne znam da li je naš patrijarh siguran da je pametno da u vreme njegovog mandata Bogoslovski fakultet praktično dobrovoljno napusti Univerzitet“, rekao je Kubat, koji tvrdi da se njegovim otkazom prikrivaju „mnogo ozbiljniji problemi u Crkvi i na tom fakultetu“ o kojima je javno govorio.