Novaković odbacio optužbe Vučevića: Pobuna je legitimno pravo svakog građanina

Vesti 24. okt 202013:50 > 13:54
N1

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković odbacio je optužbe gradonačelnika Novog Sada i visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića da predsednik DS Zoran Lutovac "priziva nasilnu promenu vlasti".

Novaković je u pisanoj izjavi ocenio da je „Vučević taj koji se neprestano služi nasiljem u svojim političkim istupima“.

„Vučevićev napad na Lutovca takodje pokazuje da se perjanice SNS-a i dalje nadaju da će kradjom izbora i ogoljenom tiranijom unedogled moći da vladaju Srbijom. Pobuna je legitimno pravo svakog gradjanina koji ne želi da bude podanik kriminalizovane i korumpirane vlasti“, naveo je Novaković a prenela Demokratska stranka.

Optužio je Vučevića da je „hrabar samo kad uz sebe ima kriminalce i batinaše koje je, kao nijedan gradonačelnik u istoriji Novog Sada, potpuno integrisao u sve vladajuće strukture u gradu“.

„Novi Sad je danas zarobljen grad baš kao što je Srbija pod Vučićem zarobljena država. Zarobili su je lažima, strahom, nepravdom i beznadjem. Pravo je i obaveza ljudi, gradjana Srbije, da takvu vlast sruše. Ako im to ne bude omogućeno kroz slobodne i poštene izbore, ostaju im samo gradjanski otpor i pobuna. To je smisao reči predsednika DS-a Zorana Lutovca“, kazao je Novaković.

On je dodao da je Vučević napao Lutovca, ali da je zapravo „pripretio svim gradjanima Srbije, kako ni slučajno ne bi pomislili na pobunu i otpor“.

„Groteskno je kada pristalica rata i politike ‘100 za jednog’ govori o gradjanskom miru. DS će, s druge strane, baš kao što je istrajala u bojkotu, istrajati i u nameri da gradjanima omogući pravo izbora. Kad izbori nisu slobodni i pošteni i kada su mediji zarobljeni, neminovno je da nezadovoljni i poniženi ljudi potraže i druge načine da se suprotstave svevlašću i bezakonju“, naveo je Novaković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je u petak da je „smešno kada jedan Lutovac poziva na pobunu i nasilje“ i poručio lideru DS „da bi mu bolje bilo da ne priziva takve stvari i na pravi pometnju narodu“.

Prethodno je predsednik Demokratske stranke na Tviteru napisao da u slučaju da ne budu ispunjeni elementarni uslovi za slobodne i poštene izbore u Srbiji, ostaju „gradjanski otpor i pobuna“.