Rakić: UNS žmuri kad treba reagovati na prostaštvo i primitivizam

Vesti 24. okt 202011:50 > 11:51
N1

Udruženje Novi 6. oktobar oštro je osudilo nedavno saopštenje Udruženja novinara Srbije (UNS) i napad na novinare i urednike televizija N1 i Nova, kao i internet portala Nova.rs.

„Mislili smo da je vreme političkih komesara u novinarstvu prošlost, ali napad rukovodstva UNS na svoje kolege samo zbog toga što što drugačije misle i izveštavaju i nisu ‘na liniji’ vlasti opominje da nismo izašli iz tog mračnog perioda“, izjavio je predsednik udruženja Novi 6. oktobar dr Vojin Rakić.

POVEZANA VEST

On je saopštenju ukazao da je povod za napad rukovodstva UNS na kolege „navodno“ njihovo izveštavanje o presudi švajcarskog suda u slučaju Šolak protiv tabloida „Informer“, i dodao da je „pravi razlog silovitog obrušavanja kažnjavanje“ N1 i Nove zbog toga što su se „drznuli i istrajavaju“ u tome da samostalno vode uređivačku politiku, „van uticaja informativne službe Srpske napredne stranke“.

Rakić je podsetio da se novinari UNS nisu „glasno i principijelno“ oglašavali na svakodnevne „uvrede, laži, podmetanja, uništavanje privatnog i profesionalnog života političkih oponenata u režimskim medijima“, i na tekstove i priloge u kojima su bili izloženi „najbrutalnijim napadima“.

On je dodao da su novinari UNS „žmurili kada je trebalo reagovati na prostaštvo i primitivizam“, čak i kada je u pitanju „očito kršenje prava dece“, a da su se „zdušno umešali“ u izveštavanje medija u vlasništvu Junajted grupe u slučaju spora Šolaka i tabloida na švajcarskom sudu, „kada je zaštita interesa režima u pitanju“.