Novi Sad dobija spomenik "nevinim žrtvama", SRS se buni – "tu i učesnici Racije"

Vesti 23. okt 202018:56 > 19:38
Tanjug/Jaroslav Pap

Na današnji dan pre 76 godina oslobođen je Novi Sad u Drugom svetskom ratu. Za isti dan u gradu je zakazano otvaranje ponuda u okviru tendera za izradu spomenika "nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine", dakle iz perioda nakon oslobođenja, a čije je podizanje inicirao Savez vojvođanskih Mađara. Odbornici Srpske radikalne stranke nazivaju to ruganjem antifašističkoj tradiciji grada, budući da su na spisku ljudi kojima se spomenik podiže, pronašli i učesnike Novosadske racije.

Nećemo dozvoliti da senka zaborava padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka – uz te je reči na dan oslobođenja Novog Sada, gradonačelnik položio venac borcima Narodnooslobodilačkog rata.

„Danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

A da se vlast antifašističkoj tradiciji grada u stvari ruga, time što na dan oslobođenja bira graditelja spomenika nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine, stav je dela opozicije.

„Arkai Janoš, pripadnik mađarske okupacione formacije, aktivan mađarski vojnik. On je jedan od ovih nevinih žrtava“.

Da je nevinih žrtava bez sumnje bilo, ali da su one na spisku sa 1.300 imena, dostavljenom odbornicima 2018. u manjini, kaže Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke.

„Jedno od imena navodno nevinih žrtava koje se spominje na ovom spisku od 1.300 je ime Janoša Tota, krvnika i dželata koji je, zajedno sa još troje mađarskih honveda, učestvovao u brtutalnoj likvidaciji petorice braće Jovandića na očigled njihove majke Jelene. Opšte je poznato da je stradanje braće Jovandić i patnja njihove majke Jelene jedno od simbola stradanja u Novosadskoj raciji“, kaže odbornik SRS-a Đurađ Jakšić. 

Zbog toga su od aktuelne vlasti tražili da u gradu koji se seća žrtava Novosadske racije, ne podižu onaj koji bi im se, navode, rugao. Tako ga ne doživljava prvi čovek grada koji, kaže, nosi ime po dedi stradalom u redovima partizana.

„Zar je problem da kažemo – da, bilo je i tada nevino stradalih žrtava. Ja nemam problem. Nemam problem ni kao neko ko je iz porodice koja je dala ljudske žrtve, nemam problem ni kao Srbin, ni kao Novosađanin“, rekao je Vučević.

Tanjug/Jaroslav Pap

Jeste li revidirali spisak?

Vučević: Ja se nisam bavio time, to je posao istoričara.

Jeste li ih konsultovali?

Vučević: Oni su uključeni kroz odbore, rade na svim spomenicima.

I dok je kod jednog spomenika govorio da neće dozvoliti zaborav, na pomen drugog kaže – treba gledati u budućnost.

„Kako da građevina, turizam prežive sve ovo sa čim se suočavamo, kako da dobijemo vakcinu protiv korone, a ja sad da se vraćam u 44. i 45. nemam nameru. Evo sad iskreno da vam kažem“, kaže Vučević. 

Dok sa podizanjem spomenika problem nemaju ni oni koji danas čuvaju sećanje na Narodnooslobodilački rat, drugi gradskoj vlasti poručuju – odustanite.

„Da li je neko učestvovao ili nije, da li je morao ili nije morao, to je već drugo pitanje. Nekad je čovek da bi zaštitio svoj život prislljen da svašta uradi“, kaže Mihajlo Vujasin iz Gradskog odbora SUBNOR-a.

„Saradnike okupatora, kolaborante, niže i više oficire mađarske okupacione vojske svrstvati je zaista skandal kakav Novi Sad ne pamti“, dodao je Đurađ Jakšić.