Ističe rok za potvrđivanje ili odbijanje optužnice protiv Tačija i Veseljija

Vesti 23. okt. 202018:28 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Rok od šest meseci Specijalnog suda za ispitivanje, odnosno potvrđivanje ili odbijanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih za ratne zločine - ističe sutra.

Da li će odmah nakon isteka roka za potvrđivanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih biti saopštena i odluka o potvrđivanju ili odbacivanju ove optužnice, pitanje je koje se postavlja, ne samo u kosovskoj javnosti. 

Bez obzira na to što rok od šest meseci za prihvatanje ili odbijanje opružnice istice u subotu, postoji mogućnost da sud ne objavi odmah odluku po ovoj optužnici, kaze prištinski advokat Artan Ćerkini.

„Postoji zakonska mogućnost da se ona ne objavi, ako sud smatra da njihovim objavljivanjem mogu da se remete postupci koji se vode ispred Specijalnog suda, tako da Imaju mogućnost da ne objave, iako potvrđuju optužnicu. U svakom slučaju optužnica mora da se objavi i javnost mora da se upozna sa njom do prvog pojavljivanja svakog optuženog ispred suda, znači to je onaj krajnji rok do kojeg optužnica mora da se objavi“, kaže Ćerkini. 

Ćerkini, koji pred Specijalnim sudom predstavlja sedmoro osumnjičenih, između ostalog i bivšeg komandanta OVK Agima Čekua, smatra da je teško verovati da optužnica neće biti potvrđena, imajući u vidu objavljivanje saopštenja iz juna, u kome se Tači i bivši predsednik Skupštine Kadri Veselji osuđuju zbog pokusaja da obesmisle ili ukinu Specijalni sud.

„Ne bi bilo logično da znači sud prvo objavi da je podnošena optužnica, a posle da ne objavi da je ista potvrđena, ako bude bila potvrđena“, dodaje. 

Mandat Specijalizovanih veća je inače jedna od najvažnijih tema na Kosovu. Tači je u avgustu podneo predlog Skupštini Kosova za ustavne izmene, koje bi omogućile produžetak mandata sudu. Taj predlog je Specijalno tužilastvo ocenilo kao pokušaj Tačija da skrati mandat suda, kako bi Skupština ponovo produžavala isti u situaciji kada na Kosovu prevladavaju mišljenja protiv postojanja takvog suda.

Zbog toga, u mišljenju poslatom Ustavnom sudu, hasko tužilaštvo optužuje Tačija za pokušaj nanošenja stete sudu.

„Cilj predloženih izmena je da ponovo predstave ili preformulišu mandat. Činjenica je da izmene predlaže predsednik koji je predmet optužnice Specijalnog suda, u vezi sa ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti. Tači nije nezainteresovana stranka i postoji dobar razlog da se veruje da su predložene izmene deo veće strategije za podrivanje suda“, navodi se u saopštenju.

Po ustavnom amandmanu iz 2015. godine, po kojem je Specijalni sud formiran, petogodišnji mandat tog suda istekao je, ali je po automatizmu produžen u avgustu. Razlog tome je što u zakonu o ratifikaciji sporazuma o formiranju suda stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet Evropske unije bude o tome obavestio kosovske institucije. To znači da samo Evropska unija može da proglasi završenim mandat Specijalnog suda.