Odgovor redakcije Nova.rs: Molimo menadžment UNS da nam ne piše

Vesti 23. okt. 202018:02 > 18:05
Podeli:
Izvor: Logo

Redakcija portala Nova.rs odgovorila je Udruženju novinara Srbije (UNS) koje je ranije danas saopštilo da poziva novinare N1, Nove S i tog portala da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara.

Saopštenje Nova.rs prenosimo u celosti:

POVEZANE VESTI

Razočaraćemo menadžment Udruženja novinara Srbije, ne možemo se u svom radu odupreti pritisku vlasnika Junajted grupe, jednostavno takvog pritiska nema. Možda vama koji ste navikli na pritiske tako nešto zvuči nepoznato. Vaš problem.

Mi smo se u Nova.rs okupili da se bavimo profesionalnim novinarstvom, naš rad i naše biografije garant su za to. Otpor pritscima vlasti, tajkuna, interesnih grupa je nit koja nas je povezala, to je kišobran pod kojim smo se okupili. Razumete li vi to?

Da smo hteli da radimo drugačije verovatno bi „posao“ tražili u „redakcijama“ čije interese „principijelno“ brani menadžmet UNS-a. Nemojte vi brinuti o našoj profesionalnosti. I nemojte nigde i nikada zastupati naše interese. Bavite se vi svojim „poslom“.

Gospodo iz menadžmenta UNS-a, vama ne smeta način na koji se ljudi blate u režimskim medijima, ali vam smeta kada se objavi da su kažnjeni. Čime smo se mi ogrešili o Kodeks novinarstva, time što smo objavili informaciju da je Dragan Šolak dobio na švajcarskom sudu Informer, TV Pink i Studio B. Ili time što vi ne možete da dođete do presude izrečene u Cirihu. Jesmo li vam mi krivi zbog toga? Potrudite se, presuda je kucana na 32 strane.

Mi se svakako ne uklapamo u vaš „profesionalizam“ koji podržava svaku vlast i po svaku cenu. U takvom poimanju profesije vaši prirodni saveznici su režimski podrepaši.

Zanimljivo je da nikada niste uputili nikakav poziv novinarima režimskih tabloida i režimskih televizija da se odupru pritiscima. Niste ih primetili??? Kao što ne primećujete njihovu vezu sa državnim parama. Kao što vas ne interesuje da je novcem državnog Telekoma kupljen tabloid.

I da ne dužimo, vaš poziv, nama dole potpisanima, je ravan sramnom saopštenju Ministarstva kulture koje izjednačava fašističke postupke rasturača izložbe i sadržaj umetničkih radova. Nemojte nam više pisati.

U potpisu:

Veselin Simonović, Milenko Vasović, Milojko Božović, Ratko Femić, Saša Stajić, Mihailo Jovićević, Ana Marković, Vojislav Milovančević, Bojana Milovanović, Jovana Šesterikov, Vladislav Mitić, Stojan Drčelić, Milica Čule, Tanja Milovanović, Marko Radonjić, Jovana Veljković, Lidija Stanisavljević, Petar Milovanović, Dragana Pandurević Jovović, Žikica Babović, Milan Vukelić, Andrej Mlakar, Ranko Pivljanin, Zoran Kecman, Ivan Milićević, Ivana Stojanov, Nela Bunčić, Ana Hegediš Lalić, Milica Božinović, Stanislav Gajica, Jelena Tušup, Nataša Latković, Jelena Jelovac, Zoran Lončarević, Pero Jovović, Goran Srdanov, Vesna Lalić, Vera Šabović, Nebojša Todorović, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, Matija Jovandić, Vlasta Vukićević, Suzana Zlatanović.