Presušuju izvori lekovite vode u Vrnjačkoj Banji, na potezu stručnjaci

Vesti 23. okt 202014:40 > 14:48
N1

Lekoviti izvor Jezero u Vrnjačkoj Banji, koji je pre mesec dana skoro presušio, pokrenuo je niz pitanja o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu.

POVEZANE VESTI

Prema saznanjima N1, izvor Jezero nije jedini koji je ugrožen, a ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez najvećih dragulja, lekovitih voda.

Kako smo već izveštavali, uzrok smanjenog pritiska na izvoru bio je privatni akva park koji je letos, nedaleko od izvora počeo sa radom. Iako je navodno smanjena potrošnja vode u ovom parku, ona na izvoru i dalje nema pritisak kao ranije.

N1

S obzirom da je ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo da izdavanje dozvola za bušenje i izvlačenje vode, opština Vrnjačka Banja do ove godine nije imala bazu podataka o tome ko je sve iskopao bunare.

Predsednik opštine Boban Đurović kaže za N1 da je formirano telo koje će pratiti eksploataciju lekovitih voda na području Vrnjačke Banje.

„Zamolili smo stručnjake koji se bave podzemnim vodama da urade studiju održivosti izvorišta u Vrnjačkoj Banji. Uvodimo monitoring praćenja korišćenja tih izvora i koordinaciju sa resornim ministarstvima, kako bi pratili sve one koji podnose zahteve za istražne radnje. Postavićemo vodomere kako bi znali koliko svaki od korisnika crpi vode. Na taj način ćemo sprečiti prekomerno crpljenje vode“, rekao je Đurović.