Pribićević: Svet će nakon pandemije biti potpuno promenjen

Vesti 23. okt. 202014:22 > 14:29
Podeli:
Izvor: N1

Pandemija koronavirusa Balkan, Evropu i svet stavila je pred ozbiljne izazove čije će posledice moći da se vide tek u narednom periodu, a ne može se reći koliko će trajati, jedan je od zaključaka međunarodne konferencije "Strateški tokovi 2020: geopolitika kovida-19 i posledice pandemije po svet, Evropu i Balkan".

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević ocenio je da je nakon pandemije koronavirusa svet u kome živimo potpuno promenjen, kao i da je ključno pronaći kategorije kako bi se ovaj svet na drugačiji način tumačio.

„Mislim da se moraju naći nove kategorije, jer postojećim ne možemo da objasnimo svet, ovo je kapitalna promena, a na ovaj svet utiče Kim Kardašijan i sve što je Holivud, to je svet koji ima uticaj na milione ljudi“, rekao je Pribićević, navodi se u saopštenju.

Govoreći o američkim izborima, Pribićević smatra da su šanse pola-pola da pobedi Džo Bajden, ali da to ne znači da će se američka politika menjati, jer SAD ima mnogo svojih unutrašnjih problema.

„Tramp je populista, a šta je Bajden, predstavnik koncepta koji je doveo Ameriku u sve ovo“, kazao je Pribićević.

Šoškić navodi da među glavnim ciljevima svakako treba da bude podsticaj kompanijama da se oporave, kao i pomoć ugroženim grupama, što se, između ostalog, može ostvariti kroz subvencije, poreske olakšice ili kreditne garancije.

On smatra da će oporavak tih zemalja najviše zavisiti od toga da li su vladine mere bile dovoljne da spreče kovid recesiju, za koju se ne zna koliko će trajati.

Član Evropskog parlamenta Frans Bogovič ocenio je da su pred Evropom veliki izazovi , a među njima su svakako Bregzit, odnosno kako će se razvesti Velika Britanija i Evropa u doba pandemije, kao i izazovi oko primene vladavine prava.

„Kovid je veliki događaj koji će izazvati velike promene u sledećim mesecima i ova kriza će svakako dovesti do toga da proces integracija bude sporiji“, ocenio je Bogovič.

Na konferenciji je bilo reči i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pa je Dušan Reljić sa nemačkog insituta za bezbednost i spoljnu politiku naveo da taj region ne može biti više evropski nego što jeste.

Konferenciju je organizovao Forum za strateške studije Instituta društvenih nauka uz pomoć fondacije Fridrih Ebert.