Mališić: Nemoguće da se održi ovakva situacija, da imamo vlast bez opozicije

Vesti 23. okt 202013:26 > 13:29
N1

Vesna Mališić, urednica u nedeljniku NIN, izjavila je u emisiji N1 Studio Live da je "nemoguće da se održi ovakva situacija, da mi imamo vlast bez opozicije". "Dačić treba verovatno da napravi neki most ka opoziciji. Sigurno će morati da se napravi neki most ka opoziciji, koja je van parlamenta, koji je jednostranački, jednoumni. Tužno je bilo juče da jedan glas bude protiv i da oni govore o dijalogu, dinamizmu unutar parlamenta, gde će se čuti različita mišljenja, to izgleda kao karikatura parlamentarizma i karikatura države", kaže ona.

Prema njenim rečima, „verovatno idemo u susret tome da dve godine budemo u kampanji“.

POVEZANE VESTI

„Dačić treba verovatno da napravi neki most ka opoziciji. Sigurno će morati da se napravi neki most ka opoziciji, koja je van parlamenta, koji je jednostranački, jednoumni. Tužno je bilo juče da jedan glas bude protiv i da oni govore o dijalogu, dinamizmu unutar parlamenta, gde će se čuti različita mišljenja, to izgleda kao karikatura parlamentarizma i karikatura države“, kaže ona.

Mišljenja je da će dijalog vlasti i opozicije ipak da se dogodi.

„Pošto je predsednik rekao da ne želi da razgovara sa ljudima iz opozicije, našao je mostić, to je Dačić. Nemoguće je da se održi ovakva situacija, da mi imamo vlast bez opozicije. Kad su išli u to, verovatno su očekivali da će još neko preći cenzus“, kaže.

Dačić je, smatra ona, „življi i žilaviji nego što mu ulogu daje vlast“.

„On je pokazao da je na ruševinama SPS 2000. godine uspeo akrobacijom da ipak tu stranku vrati n scenu, da dođe do toga da kaže ‘ne znam ko će biti predsednik, ali znam ko će biti premijer’. Dačić je vrlo vešt i ja bih od njega svašta očekivala“, kaže Mališić.

Mišljenja je da „se Vučić našao u stupici zbog izbornog rezultata“.

„On mora da nađe način kako da sve to predstavi da ne izgleda brutalno jednostranački. Cela ova desničarska halabuka koja se diže je deo toga da mu se da alibi da on ima s nekim da razgovara“, kaže ona.

Govoreći o jučerašnjim protestima protiv festivala „Mirdita, dobar dan“, kaže da taj festival od prvog prate desničarske grupe.

„Ali, meni je ono sinoć izgledalo kao deo scenografije. Kad pogledamo ko je sinoć bio glavni – Miša Vacić, kome na osnivanju stranke sede ministri, generali, koji je radio u Kancelariji za KiM, tu je bio Sima Spasić, koji je redovna dekoracija iza predsednika… Kad vidimo to, onda vidimo da je to deo scenografije koja treba da pomogne slici da je predsedniku strašno teško sa desničarima u Srbiji oko Kosova i da ne može on da prihvati baš sve i da proba nekako da isposluje što više na tom planu“, kaže ona.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: