Advokat odbrane: Sud današnjim odlukama već osudio Simonovića za paljenje kuće

Vesti 22. okt 202017:42 > 17:54
N1

Advokat Dragoljuba Simonovića izjavio je da je sud u četvrtak svojim odlukama osudio Simonovića za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića.

Kako je prenelo Udruženje novinara Srbije, sudija je doneo i odluku da se materijalna šteta, koja je nastala na kući novinara više ne ispituje i da je dovoljno dokaza izneto u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

UNS je dodao da se na suđenju govorilo o naknadi štete na izgoreloj kući novinara, a advokati odbrane su zahtevali i da se sudski veštak Aleksandar Dupalo izuzme, ali je sud taj zahtev odbio.

Branilac Simonovića optužio je sudiju Slavka Žugića da „ispunjava nečiji nalog“, navodeći da je odlukom sudije skraćeno trajanje suđenja.

U ovom postupku neće se dokazivati ni da li je Žig info medijska kuća, a Jovanović novinar, što je bio jedan od predloga odbrane.

Veštak Dupalo izneo je svoj nalaz o šteti pokretnih stvari, na osnovu podataka iz Republičkog zavoda za statistiku.

To je sud naložio, nakon što je stručni savetnik Simonovića na prošlom suđenju rekao da ovaj zavod, na osnovu anketa građana, ima podatke o statističkom proseku vrednosti stvari u domaćinstvu u neurbanom delu Beogradu.

Računica Dupala o šteti pokretnih stvari nije bila matematički tačna, zbog čega su advokati odbrane tražili njegovo izuzeće, optužujući ga za „pristrasnost“ u postupku.

Jedan od advokata Simonovića, Ivica Vuković, ocenio je da je takav potez sudije „pravno nasilje“, te da je odbijanje ispitivanja njihovih svedoka znak da sudija „ispunjava nečiji nalog“.

Novinar Milan Jovanović kazao je da je ta odluka sudije ispravna.

„Svedoci koje je odbrana navela nemaju dodirnih tačaka sa učinjenim krivičnim delom. Ne mogu da kažu zašto je spaljena kuća, ko je naredio paljenje, a ko su izvršioci. Šta može da izjavi predsednica opštine Grocka, koja je na to mesto postavljena posle Simonovića?“, pitao je Jovanović.

Sudija Žugić kazao je da nikakvih pritisaka na njega nije bilo, dodajući da „čak i da ih je bilo ne bi bili „delotvorni“.

Nakon završetka suđenja, novinar Milan Jovanović izjavio je da ga u četvrtak čeka još jedno, koje Slavko Simonović iz Vrčina vodi protiv Žig infa i odgovornog urednika tog portala Željka Matorčevića.

„Sva sreća pa su posle požara ostali dokazi o pisanju Žig infa. Bili su ubeđeni i da je to izgorelo. Hajka protiv Žig infa ne prestaje do danas“, rekao je novinar Žig infa, portala protiv kojeg je Dragoljub Simonović podneo desetak tužbi.