Ministarstvo: Fakulteti određuju školarine, mi možemo da preporučimo smanjenje

Vesti 22. okt 202017:22 > 17:28
Izvor: N1

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je, povodom protesta grupe studenata koji zahtevaju da se smanje školarine na fakultetima za 30 odsto, da same visokoškolske ustanove određuju visinu školarina, kao i da je Ministarstvo u aprilu ove godine preporučilo fakultetima da razmotre mogućnost smanjenja školarina u skladu sa svojim mogućnostima.

POVEZANE VESTI

U saopštenju se navodi da Ministarstvo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima „može samo da preporuči da se smanje školarine, što je već uradilo“.

„Za iznos školarina na fakultetima nadležne su same visokoškolske ustanove i o tome odluku ne može da donese Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer bi to predstavljalo kršenje autonomije visokoškolskih ustanova“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete navodi da je, u skladu sa svojom nadležnošću, obezbedilo da broj budžetskih studenata bude na prošlogodišnjem nivou, dok je studentima preporučilo bi trebalo da sve svoje zahteve „usmere ka savetima visokoškolskih ustanova“ i da preko svojih legalno izabranih studentskih predstavnika postignu dogovor sa upravama ustanova o mogućem smanjenju školarina.