Dačić o mestu predsednika Skupštine: Velika čast, za mene glasali i Broz i kralj

Izbori 2020 22. okt 202017:00 > 17:18
Tanjug/ Rade Prelić

Novoizabrani predsednik Skupštine Ivica Dačić je, u prvom u obraćanju sa tog mesta, rekao da se "vratio kući" podsećajući da je u parlament prvi put došao 1992. godine, i dodajući da je ovo ajviša funkcija koju je do sada obavljao. Ovo je velika čast za mene, rekao je i zahvalio predsedniku Srbije jer ga je predložio, posebno jer to nije morao, na osnovu izbornih rezultata.

On je zahvalio svima koji su glasali, a onima koji nisu i koji su bili protiv poručio je da je „ovo Narodna skupština svih poslanika“ i da jedino traži od svih da budu tolerantni i uvažavaju različita mišljenja

Posebno je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za koga kaže da nije morao da napravi takav predlog imajući u obzir  izborne rezultate. Zahvaljujem se njegovom predlogu, za svakog državotvornog političara to je najveća čast – biti na čelu ustavnotvornog tela i najviše zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, rekao je Dačić.

Naš zadatak će biti da u narednom periodu doprinesemo političkoj stabilnosti i jedinstvu u Srbiji. „Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji nas očekuju“, rekao je i dodao da želi da pomogne da skupština štiti svoju ulogu, identitet i dostojanstvo i da na najbolji način ostvaruje svoju ustavnotvornu i zakonodavnu vlast.

Zahvalio je poslanicima na potpisu, a i posebno Smilji Tišmi, koja je predsedavala danas. Ona je dete logoraša, ne znam da li je igde dete logoraša iz ustaških logora predsedavalo Skupštinom, naveo je.

Dačić je podsetio da je prvi put u Skupštinu ušao 1992. godine kao i da je kasnije bio poslanik u svim mandatima. „Za mene je ovo kao povratak kući. Ja ovo tumačim kao veliku čast. Znate da sam bio i predsednik Vlade, i ministar spoljnih i unutrašnjih poslova… Predsednik Skupštine Srbije je najviša funkcija koju sam do sada obavljao. Posebna mi je čast i trudiću se maksimalno da uspešno ostvarimo ovaj mandat u interesu

„Drago mi je da su za mene glasali i Broz i kralj… Mislim Kralj je ovde, a Broz je tamo“, našalio se Dačić.

Novoizabrani predsednik Skupštine Ivica Dačić je za šest potpredsednika Skupštine predložio Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranke pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.