Od petka vanredna situacija u Boru zbog koronavirusa

Vesti 22. okt. 202014:12 > 14:16
Podeli:
Izvor: N1

Vanredna situacija u Boru zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom stupiće na snagu od petka 23. oktobra, odlučio je Štab za vanredne situacije na osnovu preporuka stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere.

Kako je obrazloženo, razlog za uvođenje vanredne situacije je porast broja zaraženih prethodnih dana, a cilj je da se kroz pojačane mere zaštite građani.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je nakon sednice Štaba da mere koje su danas predložene „ne izlaze iz mera koje su predložili Vlada Srbije i Krizni štab“, a odnose se na bolju komunikaciju građana i prijavljivanje onih koji ne poštuju propisane mere u suzbijanju širenja koronavirusa.

„Svi koji smatraju da se negde ne poštuju mere republičkog i gradskog Štaba za vanredne situacije, to mogu da prijave. Svaki prijavljeni problem će biti prosleđen gradskoj komunalnoj inspekciji koja će, zajedno sa Republičkom sanitarnom inspekcijom, u najkraćem roku izaći na teren i kotrolisati poštovanje mera“, rekao je Milikić.

Građani su pozvani da sve uočene nepravilnosti prijave putem telefona 060-272-7059 ili 030-424-192 ili na imejl [email protected]

Naznačeno je da su svi pravni subjekti koji posluju na teritoriji Bora dužni ;da na svojim objektima istaknu broj lica koji se može naći u objektu (jedna ;osoba na 4m2), i da moraju odrediti lice odgovorno lice za kontrolu sprovođenja mera, potrebno je postaviti dezobarijere ruku i obuće i kontrolisati nošenje maske.

„Pokazalo se da u redovima u velikim i manjim trgovinskim lancima, bankama, pošti i objektima javne namene ne poštuju mere“, zaključio je Milikić, i dodao da sve mere koje je Grad Bor doneo ne idu u pravcu sprečavanja rada ili skraćenja radnog vremena.

Naredbom je nalaženo upravnicima zgrada, JKP za stambene usluge „Bor“ i JKP „3. oktobar“ da započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, pranje ulica, trgova, trotoara i dečijih igrališta.

Uvedena je i mera zabrane organizovanja svečanosti, svih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija sa publikom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.