Glišić: Neću glasati za Dačića, korisniji bi bio u diplomatiji

Vesti 22. okt. 202012:49 > 12:56
Podeli:
Izvor: N1

Vladan Glišić, samostalni poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije, kaže da neće glasati za izbor Ivice Dačića na mesto predsednika parlamenta, jer smatra da dosadašnjem ministru spoljnih poslova ne priliči ta protokolarna funkcija, i da bi njegovo veliko političko iskustvo i međunarodni kontakti bili mnogo korisniji u diplomatiji.

„Suštinski razlog je da, posle rezultata koje je postigao kao ministar spoljnih poslova u vezi sa povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova, mislim da je mnogo potrebniji u Ministarstvu spoljnih poslova… Dolazi vreme pritisaka na zašu državu za priznavanje te lažne države (Kosova), i čovek tog političkog iskustva i međunarodnih kontakata mogao bi mnogo da pomogne na tom planu“, ocenio je Glišić za N1.

POVEZANE VESTI

„Kad imate iskustvo Vašingtonskog sporazuma, kad vidite da se neko takvog iskustva povlači na protokolarnu funkciju, bez obzira što je ona treća po važnosti u državi, u trenutku kad imate nešto što više liči na partijski kongres Srpske napredne stranke, znamo svi da će tu funkciju moći da obavlja i neko sa manjim iskustvom“, dodaje on.

„Povlačenje čoveka koji je postigao takav uspeh kao ministar spoljnih poslova govori o tome da možda vlada (mandatarke Ane) Brnabić ima nameru da se defanzivno odnosi po pitanju odbrane našeg teritorijalnog integriteta“, ocenjuje Glišić.

Glišić, koji je u skupštinu ušao preko liste SPAS Aleksandra Šapića, napustivši je 24. jula, u skupštini će, kako kaže, biti opozicioni samostalni poslanik. Smatra da će opoziciju u parlamentu još činiti predstavnici albanske nacionalne manjine, „za druge ne znam, videćemo posle prvog glasanja“.

Kaže da je u novom savizu parlamenta „očigledna velika prevaga SNS“, kao i da će skupština „najviše ličiti na kongres SNS plus prijatelji“, predviđajući vrlo malo prostora za opoziciju.

On ističe da je partijski model, koji dominira u srpskoj politici, ozbiljni izvor korupcije, pored izbornog, i medija koji su u katastrofalnom stanju.

„Imate masovne partije sa neprikosnovenim liderima, to vodi u jednopartizam, taj problem sam imao i u DSS, i u SPAS, i u Dverima, i zato sam ih sve i napustio“, navodi Glišić.

Glasanje za novog predsednika parlamenta očekuje se posle 14 časova.

Ceo razgovor sa Vladanom Glišićem možete pogledati u emisiji N1 Studio Live: