Lutovac: Najava prevremenih izbora iznenadila samo protivnike bojkota

Vesti 22. okt. 202012:43 > 12:46
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da su najavama prevremenih izbora iznenađeni samo protivnici bojkota opozicije, koji su tvrdili da se neučestvovanjem na "lažnim izborima" predsedniku Aleksandru Vučiću omogućavaju još četiri godine sigurne i neometane vlasti.

„DS je odavno ukazivala na to da će Vlada koja se formira posle lažnih izbora biti privremena i da neće imati legitimitet, a Vučićeva najava prevremenih parlamentarnih izbora samo je to potvrdila i zato Vučićevo izlaganje nije iznenadilo nikoga u DS. Skupština bez opozicije i Vlada bez legitimiteta nisu održivi na duži rok u zemlji koja pretenduje da jednog dana postane članica EU i jasno je da će Vučić prevremenim izborima pokušati da taj hendikep otkloni“, naveo je Lutovac u pisanoj izjavi.

On je dodao da se sada postavlja pitanje da li će građani i na tim prevremenim izborima moći da glasaju slobodno, bez pritisaka i ucena.

„Da li će biti istinito i objektivno informisani od strane medija, a pre svega RTS, i da li će iskazana autentična izborna volja građana biti poštovana? Za DS bi bilo najlakše da napravi opozicionu listu i međusobno podeli mandate, pa da se onda njeni predstavnici šepure po Skupštini kao evropejci i opozicionari, ali bi od toga koristi imali samo ti pojedinci i režim koji bi demokrate prikazivao pred svetom kao tobožnji dokaz da je Srbija demokratska zemlja. Već smo videli da to ne funkcioniše i da to građane uopšte ne zanima“, dodao je on.

Lutovac je ponovio da izbori treba da budu razdvojeni i da je to dobro za društvo i obnovu demokratije, kao i da mu je drago što su u međuvremenu još neki politički akteri prihvatili tu ideju.