Jeremić: Dogovor opozicije nemoguć "pod reflektorima", samo iza zatvorenih vrata

Vesti 22. okt 202011:35 > 11:39
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu TV N1 da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, time što je najavio vanredne parlamentarne izbore za 2022. pre nego što je nova Vlada uopšte formirana priznao da je bojkot doveo do onoga što je opozicija i tvrdila da će dovesti - da u ovakvim okolnostima nije moguće napraviti normalno funkcionisanje institucija. Jeremić je, zbog toga, uveren da će u narednom periodu doći do dijaloga vlasti i opozicije, uz učešće predstavnika EU, kako bi se došlo do uslova za fer izbore 2022.

Predsednik Narodne stranke je u jutarnjem programu TV N1 istakao da je prošlo već nekoliko meseci od parlamentarnih izbora, i da vlast za to vreme nije uspela da napravi privid normalnosti.

„Ova Skupština je, pored Belorusije, jedina u Evropi koja neće imati nijednog jedinog, čak ni fingirnaog predstavnika opozicije. Time što je (Vučić) najavio nove izbore – na stranu ustavnost takvog nečega – time jeste priznato da je bojkot doveo do onoga do čega smo tvrdili da će da dovede – da neće moći da se napravi normalno funkcionisanje institucija“, istakao je Jeremić.

Dodao je i da je uveren da će naredni izbori biti održani pod boljim okolnostima, jer kako je objasnio, vlasst ne može sebe da dozvoli da se održi još jedan izborni ciklus na kom neće biti opozicija, a samim tim ni legitimiteta institucija, a imperativ Evropske unije je da ne bude novog bojkota.

Jeremić je rekao da ima velika očekivanja da će EU biti odlučnija u narednom periodu, kada je reč o izbornim uslovima u Srbiji.

„Imam određeno međunarodno iskustvo, i očekujem da će njihovo angažovanje biti odlučnije. Očigledno je da je trenutno stanje neodrživo do te mere da se izbori raspisuju pre nego što je Vlada formirana“, istakao je predsednik Narodne stranke.

Upitan o ocenama pojedinih analitičara da bi opozicija EU trebalo da ponudi nešto više u vezi sa Kosovom nego što nudi Vučić, kako bi pridobila njihovu podršku, Jeremić je rekao da je „teoretski nemoguće“ dati više od onoga što je aktuelna vlast spremna da uradi.

Dodao je i da u najavi prevremenih izbora, između ostalog, vidi i Vučićevu nameru da se pitanje rešavanja Kosova odloži za posle 2022. godine.

„Jer kako može privrenena Vlada da rešava jedno tako veliko pitanje kao što je pitanje Kosova (…) Jedan od taktičnih manevara biće taj – hajde da razgovaramo o Kosovu, ali konačna odluku o tome da li će doći do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, biće ostabljena za Vladu koja dolazi posle nje“, ocenio je Jeremić.

Ipak, period od 18 meseci do novih izbora je kratak i postavlja se pitanje koji su naredni koraci koje će opozicija preduzeti. Jeremić je rekao da prvo treba da dođe do dogovora o zajedničkom nastupu opozicije u dijalogu o izbornim uslovima. Do toga je, uveren je predsednik Narodne stranke, nemoguće doći „pod reflektorima“.

„Ako hoćete ozbiljno da razgovarate kako zajednički da nastupite prema predstavnicima vlast, dogovor opozicije mora da postigne van refektora pozornice. Svaki sastanak za koji ćete vi znati unapre, poslati kamere, uzimati izjave pre i posle sastanka, spekulisati ko je kome šta rekao, ja mislim da od tog posla nema ništa“, kazao je Jermeić i poručio da predstavnici opozicije treba da sednu iza zatvorenih vrata i izađu pred javnost tek kada se dogovore.

Naglasio je i da Narodna stranka svoje partnere vidi u „saborcima iz bojkota“, te da one stranke koji su 21. juna izašle na izbore nemaju kredibilitet da traže bolje uslove, jer su tim činom pokazale da su uslovi za njih i na tim izborima bili dovoljno dobri.

Kazao je i da o konkretnim zahtevima opozicije u dijalogu o izbornim uslovima ne bi da govori dok se o njima ne dogovore, ali da se najvažniji odnose na slobodu medija, pre svega javnog servisa, sužavanje prostora za zloupotrebe medija sa nacionalnim frekvencijama, i sužavanje prostora za zloupotrebe javnih resursa u okviru kampanje.

Ipak, opozicija ne može čekati okonanje dijaloga, pa tek onda se spremati za izbore, poručio je Jeremić i dodao da rad na teren mora da počne odmah.

I konačno, dodao je Jeremić, opozicija mora građanima Srbije da ponudi bilo šta drugo osim kritike režima i Aleksandra Vučića lično, jer kritika režima i zalganje za smenu Vučića, kako je rekao, nije dovoljno atraktivna stvar koja bi mogla da izgeneriše podršku građana da do suštinskih promena dođe.

Jeremić se osvrnuo i na današnji izbor lidera socijalista Ivice Dačića za predsednika Skupštine Srbije, ocenjujući da će parlament dobiti određeni vedrinu. Rekao je i da je Dačić kao šef diplomatija postigao uspeh na otpriznavanju Kosova, ali da je Ministarstvo spoljnih poslova u prethodnih šest godina bilo izmešteno na Andrićev venac, i da je svu bitnu mešunarodnu komunikaciju vodio predsendik Vučić, što se videlo i nedavno pri potpisivanju Vašingtonskog sporazuma.

Na pitanje da li opozicija u budućnosti račina na podršku socijalista u smeni Vučićevog režima, Jeremić je odgovorio odrečno.