Somborac: Vlast ne prihvata kritiku, Vučić tragično loš u pričanju viceva

Vesti 22. okt 202007:55 > 07:58
N1

Karikaturusta i strip crtač Marko Somborac izjavio je da "smisao za humor podrazumeva sposobnost da čoveka prihvati kritiku na svoj račun", ali da "ljudi koji su sada na vlasti tu sposobnost nemaju".

„Oni umeju da se rugaju, da prepoznaju slabije od sebe, one koji ne mogu ni da odgovore, i onda im prikače metu. Ali, to nije pitanje humora, već moći“, rekao je Somborac u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, navodeći i da je predsednik države Aleksandar Vučić „tragično loš u pričanju viceva i anegdota“.

Na pitanje ako je duhovitost političara mera njegove sposobnosti da prihvati kritiku, kako mu se čini opozicija, da li ga inspiriše, Somborac je rekao: „Ne baš“.

POVEZANE VESTI

„Svi naši političari su kruti. Tako je bilo i ranije, dok su neki bili na vlasti. Nije bilo pritisaka, zastrašivanja, gušenja, ili ih je bilo manje, ali suštinske razlike ne postoje“, ukazao je Somborac.

On je naveo da mu je zanimljiv Mlađan „‘novi Dinkić’ Đorđević koji je pričao kako je Vašingtonski sporazum imao tačku prema kojoj je Amerika bila predvidela po 1.000 dolara za svakog građanina Srbije“.

„Zanimljiv mi je, ali samo kao humoristi“, rekao je Somborac, govoreći o predsedniku pokreta Oslobođenje.

Najavu da će nova vlada imati Ministarstvo za dijalog, Somborac je nazvao „spektakularnim izrugivanjem našeg moćnika celoj situaciji“.

„Izdajnici i lopovi čiju slobodu izražavanja gušim me optužuju da nema dijaloga i onda kukaju Evropi? Nema problema, evo im celo ministarstvo za to, Ministarstvo za dijalog. Iživljavanje“, rekao je Somborac, jedan iz grupe autora crteža sa izložbe u Staroj kapetaniji u Zemunu, u koju su maskirane osobe upale pre nekoliko dana i uništile ih. 

On je rekao i da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja, povodom tog događaja bilo „pravljeno na popularnoj hajci“ i ono što u njemu piše „jednostavno nije tačno“, navodeći: „Bilo je važno da nas označe, jer tako i inače rade“.

„Nastavljamo da se borimo i, ako uspemo da se izborimo, svako će dobiti šta je zaslužio. I u pravnom i onom drugom smislu. Ko se zgražava, zgražavaće se još više“, rekao je Somborac.