Dačić predsednik Skupštine, šest potpredsednika, Odalović generalni sekretar

Tanjug/Rade Prelić

Konstitutivna sednica koja je počela 3. avgusta, nastavljena je izborom lidera SPS Ivice Dačića za predsednika Skupštine. Za Dačića je glasalo 225 poslanika, jedan je bio protiv, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su se o ovom predlogu izjašnjavali javno, prozivkom. Izabrano je, javnim glasanjem, i šest potpredsednika Skupštine kao i generalni sekretar, koji je od danas Veljko Odalović. Izabrani su i članovi skupštinskih odbora. Sednica parlamenta najverovatnije u subotu, rekao je Dačić i zaključio današnju.

20:08

„Čuvar plaže u zimskom periodu“

I vlast i opozicija, pa i analitičari slažu se da skupština sada ima predsednika koji bi mogao da doprinese dijalogu vlasti i opozicije, ali da pošto opozicije nema, Dačiću zapravo pripada uloga, kako navode – „čuvara plaže u zimskom periodu“.

Pogledajte prilog N1:

17:30

Sednica parlamenta u subotu

Dačić je rekao da „shodno dogovorima koje su imali sa SNS, predviđeno je da sutra bude dostavljen predlog zakona o ministarstvima, od strane poslaničkih klubova, kako bismo mogli što pre da pristupimo formiranju Vlade“. Odnosno, pre te sednice, moramo da održimo još jednu, na kojoj bi se odlučivalo o zakonu o ministarstvima, rekao je.

Najverovatnije će ta sednica biti održana u subotu, sutra ćete imati punu informaciju, dodao je.

Zakazaću sednicu kolegijuma pre sednice parlamenta u subotu, rekao je Dačić, zahvalio što im je ukazano poverenje i zaključio konstitutivnu sednicu.

17:17

Izabrani članovi i zamenici članova odbora

Glasalo se, zatim, o predlogu članova i zamenika članova odbora, odnosno radnih tela. Nije bilo zainteresovanih za raspravu, pa je Dačić zaključio pretres, a predlozi su potvrđeni većinom – 220 je glasalo „za“, četvoro protiv.

17:12

Odalović generalni sekretar Skupštine

Dačić je izneo predlog da kandidat za generalnog sekretara bude Veljko Odalović. Kako nije bilo prijava za jedinstveni  pretres, glasalo se. Glasalo je 224, „za“ 217, protiv sedam.

Veljko Odalović je, podsetimo, i ranije bio generalni sekretar parlamenta.

17:11

Izabrani potpredsednici

Kandidati za potpredsednika Skupštine su, nakon javnog glasanja, dobili po 224 glasa, osim Radomira Tvrdišića koji je dobio 225, rekao je Dačić i konstatovao da su izabrani za potpredsednike, čestitajući im.

Poslanica SNS Sandra Božić, za koju se ranije spekulisalo da će biti potpredsednica Skupštine, postala je zamenica šefa poslaničkog kluba SNS-a.

16:53

Dačić predložio šest potpredsednika Skupštine

Novoizabrani predsednik Skupštine Ivica Dačić je za šest potpredsednika Skupštine predložio Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranke pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Skupština će se o potpredsednicima danas takođe izjasniti javnim glasanjem – prozivkom poslanika, koja je u toku.

16:37

„Drago mi je da su za mene glasali i Broz i Kralj“

Dačić je podsetio da je prvi put u Skupštinu ušao 1992. godine kao i da je kasnije bio poslanik u svim mandatima. „Za mene je ovo kao povratak kući. Ja ovo tumačim kao veliku čast. Znate da sam bio i predsednik Vlade, i ministar spoljnih i unutrašnjih poslova… Predsednik Skupštine Srbije je najviša funkcija koju sam do sada obavljao. Posebna mi je čast i trudiću se maksimalno da uspešno ostvarimo ovaj mandat u interesu

„Drago mi je da su za mene glasali i Broz i Kralj… Mislim Kralj je ovde, a Broz je tamo“, našalio se Dačić.

16:30

Dačić: Zahvaljujem Vučiću na predlogu

Dačić je, u prvom u obraćanju sa tog mesta, zahvalio svima koji su glasali, a onima koji nisu glasali i koji su bili protiv poručio je da je „ovo Narodna skupština svih poslanika“ i da jedino traži od svih da budu tolerantni i uvažavaju različita mišljenja.

Posebno je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za koga kaže da nije morao da napravi takav predlog uvažavajući izborne rezultate. Zahvaljujem se njegovom predlogu, za svakog državotvornog političara to je najveća čast – biti na čelu ustavnotvornog tela i najviše zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, rekao je Dačić.

Naš zadatak će biti da u narednom periodu doprinesemo političkoj stabilnosti i jedinstvu u Srbiji. „Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji nas očekuju“, rekao je i dodao da želi da pomogne da skupština štiti svoju ulogu, identitet i dostojanstvo i da na najbolji način ostvaruje svoju ustavnotvornu i zakonodavnu vlast.

Zahvalio je poslanicima na potpisu, a i Smilji Tišmi, koja je predsedavala danas. Ona je dete logoraša, ne znam da li je igde dete logoraša iz ustaških logora predsedavalo Skupštinom, naveo je.

16:24

Dačić izabran

Dačić preuzeo mesto predsednika Skupštine Srbije, izglasan sa 225 glasova narodnih poslanika „za“, jednim „protiv“. Nije bilo uzdržanih. U sali je bilo ukupno 226 poslanika.

16:03

Javno izjašnjavanje o predlogu za predsednika Skupštine

Skupština Srbije završila je razmatranje predloga da lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić bude izabran za predsednika republičkog parlamenta nakon čega je počelo javno izjašnjavanje poslanika o tom predlogu, prozivkom.

15:58

Skupština konstatovala, prestao Dačićev radni odnos u Vladi

Skupština Srbije zvanično je konstatovala ostavku Ivice Dačića na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Prema rečima predsedavajuće Smilje Tišme time je prestao Dačićev radni odnos u Vladi.

Poslanici Skupštine Srbije do kraja dana trebalo bi da izaberu Ivicu Dačića za predsednika Skupštine, a trebalo bi da izaberu podpredsednike i imenuju generalnog sekretara Skupštine.

14:08

Šapić: Premijerka će reći koje će ministarstvo dobiti SPAS

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić rekao je za N1 da zna koje će ministarstvo dobiti njegova stranka u novoj vladi, ali da ne bi bilo u redu da to otkrije pre nego što premijerka Ana Brnabić ne izađe u javnost sa svojim predlozima. Šapić nije želeo da potvrdi medijske navode da će Ratko Dmitrović iz SPAS-a voditi novo Ministarstvo za brigu o porodici, ali je istakao da bi nekadašnji glavni urednik „Večernjih novosti“ bio odlično rešenje za tu funkciju.

13:53

Dačić se vratio u parlament, nije više šef diplomatije

Ivica Dačić nije više šef diplomatije – vratio se u parlament nakon što je u Vladi obavljena primopredaja dužnosti sa Anom Brnabić.

Po povratku nije želeo da daje izjavu, već je poručio da će obratiti nakon što bude izabran za predsednika parlamenta.

13:43

Kamberi: Nećemo glasati za Dačića

Poslanici sa liste “Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ neće glasati za izbor Ivice Dačića za predsednika Narodne skupštine, najavio je narodni poslanik sa te liste Šaip Kamberi na šta je lider socijalista odgovorio da im nije bio problem da glasaju za njega kao premijera.

13:22

Vukadinović: Dačić čuvar plaže u zimskim mesecima

Doskorašnji poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović, komentarišući nastavak konstitutivnu sednicu parlamenta, kaže da nema „ni trunku kajanja“ što više nije među učesnicima na sednici.

13:14

Klačar: Dačić će imati važnu ulogu u dijalogu

Bojan Klačar iz CeSID-a izjavio je za N1 da će očekivanja od novog predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića biti veća nego od samog parlamenta, jer će lider socijalista verovatno igrati značajnu ulogu u dijalogu vlasti i opozicije koji bi trebalo da se desi.

13:09

Glišić: Neću glasati za Dačića

Vladan Glišić, samostalni poslanik u novom sazivu Skupštine Srbije, kaže da neće glasati za izbor Ivice Dačića na mesto predsednika parlamenta, jer smatra da dosadašnjem ministru spoljnih poslova ne priliči ta protokolarna funkcija, i da bi njegovo veliko političko iskustvo i međunarodni kontakti bili mnogo korisniji u diplomatiji.

12:46

Dačić krenuo u Vladu da podnese ostavku

Ivica Dačić napustio je Skupštinu Srbije i, kako kaže, krenuo u Vladu Srbije da podnese ostavku na mesto ministra spoljnih poslova, gde će Ana Brnabić preuzeti ulogu do izbora novog šefa diplomatije.

Pretpostavlja da će se tamo zadržati oko sat i po vremena, tako da se očekuje da će glasanje za predsednika parlamenta uslediti posle 14 časova.

12:10

Stojanović: Dačić nudi podršku za predsedničke izbore

Politikolog Boban Stojanović je izjavio u emisiji N1 Studio Live da izbor Ivice Dačića na mesto predsednika Skupštine Srbije nije bio očekivan, ali da „ne sme nikoga da iznenadi“.

11:38

Milićević: Parlament će biti simbol demokratičnosti

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je, obrazlažući predlog za predsednika Skupštine, da je uveren da će parlament na čelu sa Ivicom Dačićem biti simbol demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti.

11:20

Dačić: Velika čast

Pre ulaska u skupštinsku salu Ivica Dačić je rekao da mu je velika čast što će se naći na čelu najvišeg predstavničkog tela.

11:12

Blaže epidemiološke mere

Kako javlja reporter N1, za razliku od prethodnog puta novinarima nije merena temperatura na ulazu niti su im nuđene maske. Jedino što su zatekli je sredstvo za dezinfekciju ruku.

Ni poslanicima nije merena temperatura, a neki od njih nisu imali maske, ali im je ona nuđena na ulazu.

Unutar sale nema više pleksiglasa između poslanika, već samo ispred njih, a ne postoji ni rastojanje između njih, navodi reporter N1.

10:29

Sednicom predsedava najstarija poslanica

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu posle koju su započeli 3. avgusta i na kojoj su im do sada samo verifikovani mandati. Sednicom predsedava najstarija poslanica Smilja Tišma.

U skupštinu je stigao predlog da za predsednika Skupštine bude izabran lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić koji je svojim potpisom podržalo 215 narodnih poslanika, a obrazlagaće ga poslanik SPS Đorđe Milićević.

Potpredsednici skupštine još nisu zvanično predloženi, ali bi oni danas trebalo da budu izabrani.

10:23

Dačić: Samo neznalica ili neko zloban može da kaže da sam degradiran

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je mesto predsednika Skupštine Srbije na koje odlazi, po Ustavu, najviša funkcija na kojoj je bio i da bi samo „političke nezanalice ili neko zloban“ mogao da drukčije tvrdi, tako da ne može da veruje kad neko kaže da je to degradacija.

„Samo neodgovoran političar bi rekao da ne želi da to bude“, rekao je Dačić za TV Pink, navodeći da mora da „skrati gostovanje jer žuri“ da podnese ostavku, dodajući da mu dosta teško pada da podnosi ostavke.

9:48

Dačić stigao u Narodnu skupštinu

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji bi trebalo da bude izabran za novog predsednika parlamenta, stigao je u Narodnu skupštinu u 9.47 sati, javio je reporter N1 Nenad Nešić.

On je stao ispred novinara i kratko rekao: „Vidimo se kasnije“.

8:13

Za predsednika parlamenta biće predložen Dačić

Kako je u utorak uveče najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke koja u ovom sazivu ima apsolutnu većinu, za predsednika Skupštine Srbije biće predložen lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Dačić je nakon toga izjavio da je za svakog državotvornog političara najveća čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji.

Poslanici bi posle konstitutivne sednice trebalo da donesu izmene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana posle potvrđivanja mandata narodnih poslanika, što je u ovom slučaju 1. novembar 2020. godine.

  • Ivica Dačić izabran za predsednika Skupštine.
  • Izabrano šest potpredsednika: Vladimir Orlić, Stefan Krkobabić, Radovan Tvrdišić, Marija Jevđić, Muamer Zukorlić, Elvira Kovač
  • Generalni sekretar Skupštine je Veljko Odalović
  • Izabrani članovi radnih tela i njihovi zamenici
  • Skupština prethodno konstatovala ostavku Ivice Dačića na mesto šefa diplomatije
  • Sednica, najverovatnije, u subotu
  • Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 1. novembra