Gajić: Tužilaštvo pokušava na sve načine da ućutka odbranu Aleksandra Obradovića

Vesti 21. okt 202019:55 > 19:58
N1

Tužilaštvo pokušava na sve načine da ućutka odbranu Aleksandra Obradovića, ocenio je branilac uzbunjivača iz Krušika, advokat Vladimir Gajić. Ocenio je i da se iza "pretnje" tužioca za visokotehnološki kriminal da će se žaliti Advokatskoj komori na njega, krije želja da tužilac odredi ko će da bude Obradovićev branilac.

Gajić je u pisanoj izjavi naveo da mu je Apelaciono tužilaštvo u Beogradu 19. oktobra dostavilo odluku kojom se odbija njegov prigovor koji je podneo zbog, kako je naveo, nezakonitog postupanja tužioca za organizovani kriminal Branka Stamenkovića i postupajućeg zamenika u predmetu Aleksandra Momčilovića.

Gajić je naveo da je prigovor podneo u petak, 16. oktobra 2020. godine, na pisarnicu Apelacionog tužilaštva u Кatanićevoj ulicu, te da je prigovor odbijen i već prvog narednog radnog dana, 19. oktobra, odluka mu je uručena na adresu kancelarije.

POVEZANE VESTI

„Apelaciono tužilaštvo donelo je odluku kojom odbija moj prigovor dana 15. 10. Dakle, dan ranije nego što je moj prigovor primljen 16. oktobra. U obrazloženju odluke oni kažu da su rešavali o prigovoru koji sam podneo 14. oktobra. Ove činjenice dovode odluku tužioca u poziciju pravne burleske“, istakao je branilac Aleksandra Obradovića.

Dodao je i da je odluku, u svojstvu zamenika apelacionog tužioca, potpisao Ratko Marković koji je zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu, i to baš u Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

„On je u Apelaciono tužilaštvo po svemu sudeći upućen, ali on nije apelacioni tužilac. To znači da Ratko Marković nije smeo da odlučuje u predmetu prigovora koji se odnosi na starešinu Odeljenja za visokotehnološki kriminal Branka Stamenkovića koji je njegov šef i čiji je on zamenik. U skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu tužilac Ratko Marković je morao da se izuzme u ovom predmetu, a njegov propust razlog je za disciplinsku odgovornost prema čl. 104 Zakona o javnom tužilaštvu“, upozorio je Gajić u pisanoj izjavi.

Brzina kojom njegov prigovor odbijen, a s obzirom na to da se Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nalazi u Palati pravde, a Apelaciono tužilaštvo u Кatanićevoj ulici, preman Gajićevoj oceni, govori u prilog zaključku da tužilac koji je odlučivao o prigovoru nije ni izvršio uvid u predmet kako bi proverio činjenice na koje se ukazuje u prigovoru.

„Кada je u pitanju ‘pretnja’ tužioca za visokotehnološki kriminal da će se žaliti Advokatskoj komori na mene, , pretpostavljam da se iza toga krije želja da tužilac odredi ko će da bude branilac Aleksandra Obradovića. Ovu besmislenu i po svemu staljinističku nameru tužioca za VTК vidim kao još jedan pritisak na odbranu Aleksandra Obradovića koji je naravno i kolosalno besmislen“, poručio je Gajić.

Ocenio je i da Tužilaštvo na sve načine pokušava da ućutka odbranu Aleksandra Obradovića, i da je to sada njihov glavni cilj.

„To im naravno neće nikada uspeti. Кao što im neće uspeti ni da prikriju organizovani kriminal u vezi sa trgovinom oružjem u Srbiji“, poručio je branilac uzbunjivača iz „Krušika“.