Predlog da Igor Mirović postane počasni građanin Karlovaca odbili naprednjaci

Vesti 21. okt. 202018:34 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Predlog da predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović postane i počasni građanin Sremskih Karlovaca, nije naišao na podršku u opštinskoj Komisiji za dodelu priznanja. Predložio ga je čovek iz SPS-a, a odbile njegove stranačke kolege iz Srpske napredne stranke, koje su i na čelu komisije i na čelu opštine. Mirović celu priču vidi kao zloupotrebu svog imena, a u SNS-u navode da pozadina nisu sukobi unutar stranke.

Titulu počasnog građanina Sremskih Karlovaca nosili su Josip Broz, akademik Dejan Medaković, Vida Ognjenović, episkop sremski, pa i Slobodan Milošević do 5. oktobra 2000. Ove godine predlog je bio da počasnu titulu ponese aktuelni predsednik Pokrajinske vlade.

Igora Mirovića predložio sam kao pesnika, ne kao političara, objašnjava odbornik SPS-a Žarko Dimić.

„Ja njega kao pesnika i poznajem. Obzirom da sam ja na neki način od osnivanja socijalista, on je čovek koji je bio sasvim na drugoj strani – radikal, pa sad SNS, je bio sjajsn pesnik sa prvom i drugom knjigom. Zatim, kad god je nešto trebalo za Karlovce, on je došao i pomagao“, dodaje on.

Mirović, međutim, nije imao sreće. Predlog Žarka Dimića, koji je inače šef odborničke grupe SPS-a u karlovačkoj skupštini, nije naišao na podršku komisije sastavljene uglavnom od članova Srpske napredne stranke, ističe Dragan Trišić iz Srpske radikalne stranke.

„Predsednik Komisije, inače šef odborničke grupe naprednjaka Đorđe Radivojević je taj predlog, uz sugestiju sekretara, odbacio kao neuredan zato što navodno nije podnesen od strane ovlašćenog predlagača. Oni su mogli usvojiti taj predlog da su hteli i mogli su ga proglasiti. Ne bi bilo ovog cirkusa koji je sad nastupio i ne bi bilo vašarište u Sremskim Karlovcima“, navodi Trišić.

Iako jedini predstavnik opozicije u Komisiji za dodelu priznanja, Trišić smatra da je u opštini koja je jedva pronašla sredstva za narodnu kuhinju, titulu Miroviću trebalo dodeliti.

„Umesto da budu u dobrim odnosima sa njim, da gledaju kako da nabave novac sa svih strana kako bi sprečili bankrot opštine, oni napraviše svađu sa predsednikom Pokrajinske vlade“, kaže predstavnik radikala.

Čelnici opštine nisu se oglašavali, a sam predsednik Pokrajinske vlade u priči vidi zloupotrebu svog imena, jer saglasnost da bude predložen za nagradu nije dao. Dodaje da će nastaviti da radi u korist Sremskih Karlovaca.

„Ponašanje odbornika svih političkih stranaka u Sremskim Karlovcima, a posebno rukovodstva opštine, koji nisu dobili moju saglasnost za taj predlog, i koji su, želeli to ili ne, zloupotrebili moje ime, smatram neozbiljnim i neodgovornim“, poručuje Mirović.

Kako pročitati potez karlovačkih naprednjaka i Mirovićev odgovor? Može biti i da je to jednostavno borba klanova unutar najveće partije, ocenjuje politikolog Duško Radosavljević.

„Jer je jednostavno moguće je da pojedincima Mirović nije po volji. Mi moramo znati da njegovo utemeljenje u partiji i njegov legitimitet ne potiče direktno od predsednika. On je u tu partiju došao čak pre nego predsednik Republike“, podseća Radosavljević.

Iako prisutan na 12. rođendanu stranke, umesto Mirovića, o slučaju Karlovaca govorio je njegov sugrađanin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. I on u svemu vidi zloupotrebu imena stranačkog kolege, ali napominje da nikakvih sukoba nema.

„Očigledno je tu bilo niz nespretnih, nesmotrenih, nadam se ne i zluradih poteza, odnosno sa nekim lošim namerama“, kaže Vučević.

Za predlagača s druge strane, stvari su jasne – Mirovićevo ime izneo je zbog doprinosa Sremskim Karlovcima, kao što je ranije predlagao i druge ljude koji su titulu dobili. Ovog puta odluka članova SNS-a bila je da to ne odobre.