Kon: Ni u jednom trenutku nije bilo skrivanja podataka, ulazimo u treći talas

Vesti 21. okt. 202018:18 > 18:29
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kazao je u Danu uživo na TV N1 da pod punom moralnom odgovornošću tvrdi da "ni u jednom trenutku nije bilo skrivanja podataka" o broju zaraženih i umrlih od kovid-19, kao i da "ni u jednom trenutku nije bilo nikakve skrivene namere. Ističe da je jasno da ulazimo u treći talas epidemije, ali da je "daleko od toga da smo u piku".

„Mi smo tek u porastu, koji će još trajati. Pred nama je dobar period rasta i naših pokušaja da zaravnimo krivu. Jasno je da ulazimo u treći talas, i trenutno je Beograd dominantno najbrži u tom porastu“, navodi Kon i dodaje da se u poslednja tri dana beleži nagli porast broja slučajeva koronavirusa, naročito u glavnom gradu, ali se to za sada još ne vidi kroz priliv pacijenata u bolnice.

POVEZANE VESTI

Komentarišući najnovije podatke prema kojima je u poslednja 24 sata u Srbiji zabeleženo više od 500 novoobolelih, on kaže da situacija treba da se prati na dnevnom nivou i da je stoga za četvrtak zakazana vanredna sednica Kriznog štaba.

„Da li treba da se brinemo – treba da se brinemo. Medicinski deo Kriznog štaba poslednjih desetak dana je u velikoj brizi“, navodi Kon.

Na pitanje da li bi ta zabrinutost mogla da dovede do ponovnog uvođenja policijskog časa, on kaže „najiskrenije rečeno, sutra ne, ali jednostavno ne možemo ostati potpuno zatvoreni za bilo kakvu mogućnost ograničenja koja možda budu neophodna u nekoj budućoj perpektivi“. 

„Da li jeste policijski čas ili nije, da li jeste vanredno stanje ili nije, to mene ne zanima kao epidemiologa. Mene zanima da se spreče kontakti“, kao primer navodeći da „smo uspeli da sprečimo kontakte u školama i imamo dokaza za to (nema prenosa virusa u samim školama)“, a isti nadzorni sistemi postoje i u bioskopima i pozorištima.

Na pitanje da ponovo pojasni svoju raniju izjavu da je do juna bio tri puta veći broj preminulih od prijavljenih smrtnih slučajeva, on kaže da se radi o proceni, „niko ne može da tvrdi da je to apsolutno tačno. Tu nije računat niz drugih stvari – umiranja od kardiovaskularnih bolesti i nekih drugih gde nismo videli višak smrtnosti“.

„Procene i služe da otkrivaju koliki je teret ove bolesti, koliko je ona mnogo teža nego što izgleda na prvi pogled. Temeljna revizija smrtnosti koja će se raditi će dati najznačajnije rezultate“, smatra Kon i pojašnjava da je mortalitetna statistika metod putem kojeg se prati višak smrtnosti u odnosu na ranije godine, i da je u pomenutom periodu bilo vidno da je bilo više smrtnosti nego ranijih godina.

„Ni u jednom trenutku nije bilo sakrivanja podataka – to mogu da tvrdim pod moralnom odgovornošću, ni u jednom trenutku nije bilo nikakave skrivene namere“, ističe on.

Stariji od 65 godina mogu da se vakcinišu protiv gripa uz pisanu saglasnost

Na pitanje da prokomentariše žalbe mnogih građana starijih od 65 godina da za njih nema vakcine protiv gripa u domovima zdravlja, odnosno da ih vraćaju kućama sa obrazloženjem da je vakcina namenjena starosnoj dobi između 18 i 65 godina, Kon navodi da je „utrošena vakcina nabavljena iz inostranstva i da sada imamo samo domaću koja je registrovana i potpuno bezbedna za uzrast od 18 do 65 godina“.

„To ne znači da nije bezbedna i za starije. Svako stariji od 65 godina može da se vakciniše, ali mora da da pisanu saglasnost. S obzirom da je novoregistrovana, biće potrebno neko vreme da se obezbedi dostupnost za sve uzraste“, poručuje Kon.

Na pitanje da li je u redu da se neki političari, poput predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić često mogu videti bez maske i zar oni ne bi trebalo da budu primer građanima, Kon kaže „najiskrenije i sa punom čašću mi njih ne vidimo bez maske, pred nama nose maske“.

„E, sad, postavlja se pitanje da li ih love kamere kada skidaju masku ili je nešto drugo u pitanju“, navodi on i dodaje da je na Kriznom štabu zatraženo od svih funkcionera da nose maske.

„Na kriznom štabu se nosi maska, tvrdim pod punom odgovornošću“, ističe Kon.

Kaže da se intenzivno mora pratiti punjenje bolnica, kako bi se pravovremeno reagovalo.

„Arena je pripremljena, privremene bolnice treba da se ubrzano pripremaju, da ne bi ne-kovid bolnice ponovo pretvarali u kovid-bolnice“, upozorava Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.