Nova epizoda serije "Srbija protiv mafije", analitičari – godinama iste najave

Vesti 21. okt 202018:26 > 18:26
N1

Rasturićemo bandu, maljem u glavu - tim rečima je predsednik Srbije pompezno najavio obračun sa mafijom, odnosno sa organizovanim kriminalom. Slično je, međutim, predsednik najavio i više puta ranije, ali sve je ostalo uglavnom na rečima. Glavni urednik agencije Beta navodi da je reč o dobroj školi za odnose sa javnošću koja savetuje - pričaj o problemu i izgledaće kao da ga rešavaš.

Klanovi koji deluju na ulicama gradova Srbije nisu nastali ovde, kaže predsednik Vučić, i dodaje – njihov rat prelio se preko granica.

POVEZANE VESTI

 „A neki ljudi koji su poreklom iz Republike Srbije su pomislili ne samo da su jači od države, već su pomislili da bukvalno mogu da rade šta hoće. Zato smo predložili Vladi Srbije da tačka 3. programa Vlade bude beskompromisna borba protiv mafije“, kazao je.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić prisetio se više sličnih najava beskompromisne borbe protiv mafije još iz vremena kada je Vučić bio prvi potpredsednik Vlade, preko premijerskog dela vladavine, do danas.

„Ja mislim najmanje četiri puta u poslednjih pet godina imamo vrlo jasnu najavu – mafija, evo sad ćemo, samo što nismo. Čim sa nečim imate problema, vi počnete da pričate o tome i to se tako radi u PR-u, to je PR pristup“, ocenio je Janjić.

I baš dok je predsednik Srbije govorio o novoj vladi i borbi protiv kriminala kao 3. tački njenog programa u Srbobranu je bačena bomba na policijsku stanicu.

„Usred PR nastupa imamo bombu u Srbobranu i sad ćemo videti šta će policija da uradi. Mafija je sprega između države i kriminala. Mi imamo godinama najave, a ta sprega opstaje. Kako opstaje – ne znamo“, kaže Janjić.

Policija je brzo uhapsila osumnjičenog za napad u Srbobranu i podnela krivičnu prijavu, i slučaj je predat Tužilaštvu. Državnom organu u koji se najčešće upire prstom da je deo sistema koji ne funkcioniše.

„Tužilaštvo je u kontinuiranom obračunu sa mafijom, to ne počinje ni danas ni juče ni pre deset godina. Javnost često ne zna sa kakvim rizicima i opasnostima se susrećemo“, rekao je Lazar Lazović, iz Udruženje tužilaca i sudija.

U tužilaštvu priznaju da postoji problem – kažu da nemaju dovoljno kadrova i da je za adekvatnu borbu protiv organizovanog kriminala neophodno izmeniti sistematizaciju i zaposliti još mnogo ljudi, te da u tom slučaju procesi ne bi trajali čitavu večnost.