Studija: Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećaja različitosti

Vesti 21. okt. 202018:04 > 18:10
Podeli:
Izvor: N1

Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama.

Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine, koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative– PCikaodeo projekta ALVED, a kreirala i realizovala organizacija IPSOS–Strategic Marketing, saopštile su Građanske inicijative.

„Studija pokazuje da narativi koji stvaraju podele postoje i u srpskim i u kosovskim medijima. Analiza medijskih sadržaja u oba slučaja pokazuje da je intenzitet fenomena ‘drugosti’ baziran na produbljivanju polarizacije dva entiteta i da ga karakterišu emotivno obojeni narativi. Studija je pokazala da mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose polarizaciji entiteta time što naglašavaju razlike i propuštaju da istaknu sličnosti“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli, rezultati istraživanja pokazuju da srpski mediji imaju tendenciju otpora u svom odnosu prema Kosovu što se reflektuje kroz izveštavanja, fakenews, dezinformacije i emotivno naglašeno neprofesionalno novinarstvo.

„Srpska javnost smatra da su mediji odgovorni za negativan stav javnog mnjenja u vezi sa odnosima Srbije i Kosova, dok kosovska javnost, prema zaključcima studije, odgovornost pripisuje političkom establišmentu koji stvara govor mržnje, stereotipe i predrasude“, ističe se u saopštenju.

Na osnovu rezultata istraživanja, generalna percepcija javnog mnjenja je da mediji imaju nesumnjiv uticaj na kreiranje mišljenja i u Srbiji i na Kosovu, kažu oni. Ipak, mediji se ne smatraju presudnim u procesu pomirenja jer je za tako nešto neophodna politička volja.