Brnabić najavila nove ljude u Vladi, a ko su oni – znaće se u nedelju

Vesti 21. okt 202017:45 > 19:20
N1

Nova Vlada Srbije biće oročena i radiće najkasnije do 3. aprila 2022. godine, kada će biti održani novi izbori. Tako bar najavljuje Aleksandar Vučić. Konačan sastav kabineta u Nemanjinoj 11, za koji se već zna da neće imati pun mandat, biće poznat u nedelju, posle još jedne sednice Predsedništva SNS-a. Za sada je jasno da Ivica Dačić više neće biti u Vladi, jer će već sutra postati predsednik Skupštine Srbije.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, Ana Brnabić, još ne otkriva sastav svog drugog kabineta. Kaže, u Vladi će biti novih ljudi, a ko su ti ljudi – znaće se tek u nedelju, posle jos jedne sednice Predsedništva SNS.

„Postoje još neki resori oko kojih nemamo finalna rešenja, tako da može da se desi da i kod ovih imena koja imamo i znamo da dođe do rokada, ali je ono što možemo da garantujemo je da stvarno ne razmišljam u smislu ko će koji resor, koja stranka, kao da mi vidimo šta možemo sa sačuvamo za SNS, a šta da uvalimo, podvalimo našim partnerima. Razmišljamo šta može da se uradi za građane Srbije“, navodi Ana Brnabić. 

Ima i oni koji ne moraju sa nestrpljenjem da čekaju nedelju. Da je siguran u Vladi, pohvalio se Siniša Mali i potvrdio da ostaje na čelu Ministarstva finansija.

POVEZANE VESTI

„Dobio sam, ako tako mogu da kažem, ponudu koje se ne odbija. Dakle dobio sam ponudu da nastavim da vodim ovaj resor, resor finansija, što je za mene velika čast, rekao sam više puta uvek ću želeti da budem u timu Aleksandra Vučića, eto dobio sam tu priliku ostaću i u narednoj Vladi“, poručio je Mali.

Mediji spekulišu da bi generalni sekretar predsednika, Nikola Selaković, mogao da zauzme mesto šefa diplomatije. Ana Brnabić nije želela da komentariše ove navode, ali je istakla da bi volela da osoba takvog kalibra bude u Vladi. Mesto šefa diplomatije je upražnjeno, jer je lider SPS-a Ivica Dačič u koalicionom pregovaranju dobio mesto predsednik Skupštine.

„SPS je izgubila, ona gubi biračko telo, nastaviće da gubi biračko telo na ovaj način, jer je zapravo progutana od strane SNS i sad se nalazi u situaciji da bude ispljunuta“, smatra urednik agencije Beta Dragan Janjić.

Uz SPS naprednjaci dobijaju i novog koalicinog partnera. Jedno ministarsko mesto pripašće SPAS-u. Aleksandar Šapić ne otkriva koji resor, ali kaže da neće biti ministar. Izvesno je da će biti formirana dva nova ministarstva – za ljudska prava i društveni dijalog, kao i brigu o porodici. Ko god da se nađe u tim minstarstvima, možda će posao morati da traži već od aprila 2022, za kada je predsednik najavio prevremene izbore

„Tako da nećemo videti mnogo ove Vlade na sceni, niti puno od paralamenta u tom pogledu. Oni će raditi neke tehnicke stvari, neke poslove koji se dogovore u vrhu stranke i obavljati ono što im se kaže da obave, tako da ćemo imati formalizovano ono što imamo vec duže vreme, vladavnu koja se obavlja mimo institucija“, rekao je Đorđe Pavićević.

Namera je Aleksandra Vučića da parlamantrani izbori budu održani zajedno sa predsedničkim i beogradskim. Analtičari ocenjuju da je javnim ograničavanjem mandata Vlade, koja još nije ni formirana, predsednik Srbije već započeo predizbornu kampanju.