Vulin u Nikincima na prvom bojevom gađanju iz kineske bespilotne letelice

Vesti 21. okt. 202017:04 > 17:16
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima.

Prema rečima ministra Vulina, moderno ratovanje je ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba, nabavila bespilotne letelice kineskog proizvođača CH-92A.

„Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost. Pratimo najbolje, pratimo najsavremenije, a 353. izviđačka eskadrila je dobila jedno važno sredstvo, kao i naše Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Svaki dinar koji se uloži u tehnologiju, modernizaciju i kupovinu novih borbenih sredstava je dinar koji je dobro uložen u nešto što štiti živote naših vojnika“, poručuje Vulin, dodajući da je to ono što je najvažnije.

Sve funkcije bespilotnih letelica CH-92A biće u svrhu jačanja naše vojske, a njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene, jer samo ono što sami proizvedemo suštinski je naše, naglašava ministar odbrane.

Izvor : Ministarstvo odbrane

„Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim“, rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, što je prikazano na poligonu u Nikincima, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Bojevom gađanju u Nikincima prisustvovali su i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović.