Marković: Nije nam rečeno da li će u Vladi biti ministara iz koalicije SPS-JS

Izbori 2020 21. okt 202015:43 > 15:48
N1/arhiva

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da ne zna da li će u novoj Vladi Srbije biti ministara iz redova koalicije JS-SPS.

POVEZANE VESTI

Marković je kazao da na sastancima s mandatarkom Anom Brnabićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su prisustvovali on i predsednik SPS Ivica Dačić, o sastavu vlade nije bilo reči.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo nam je saopštio da će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije. U ovom trenutku ne znamo da li će neko iz naše koalicije biti i član vlade. To ćemo saznati tek u nedelju kada mandatarka Brnabić objavi sastav kabineta“, rekao je Marković.

Dodao je da jedino zna da on neće biti ministar, i da „za Srbiju može da se dobro radi iako nisi na visokoj funkciji“.

Komentarišući odluku da Ivica Dačić bude na čelu skupštine, predsednik JS je istakao da Dačić ima veće političko iskustvo od svih dosadašnjih predsednika srpskog parlamenta.

Na pitanje da li se postavljenje za predsednika parlamenta može smatrati političkim unapređenjem za Ivicu Dačića, Marković je kazao da Dačić do sada jedino nije obavljao dužnosti predsednika parlamenta i države, i „dobro je da prođe tu školu“.

„Na svim dosadašnjim funkcijama Dačić je ostvario visoke rezultate. Zahvaljujući njemu i uz pomoć predsednika Vučića, 18 država je povuklo priznanje Kosova i Metohije“, kazao je Marković.

Na pitanje zašto je predsednik Vučić oročio mandat skupštine i vlade na godinu i po dana, Marković je kazao da je to dobra odluka kako bi građani na vanrednim izborima mogli da ocene učinak vlasti.

„I da se u međuvremenu stvore uslovi da opozicija izadje na izbore. Opozicija će sada, uz smanjeni cenzus, imati i dovoljno vremena za kampanju, da obiđu svaki grad i selo u Srbiji“, rekao je Marković.

Na pitanje da li je bio iznenađen što je Ana Brnabić dobila još jedan mandat, Marković je kazao da je to odluka Srpske napredne stranke.

„Koalicija SPS-JS ne može da kardira u SNS“, odgovorio je Marković.

Kazao je da nije ocenjivao rad premijerke i ministara iz SNS, ali da može da konstatuje da je prethodna vlada ostvarila dobre rezultate.

Na pitanje da li bi poslanici koalicije SPS-JS glasali da se iz Ustava izbaci preambula da je Kosovo sastavni deo Srbije, Marković je rekao da neće prihvatiti da strane diplomate određuju granice i stvaraju druge države na prostoru Srbije.

„Nećemo glasati da se iz Ustava izbaci Kosovo i Metohija“, rekao je lider JS.