Minić: Vlast u Srbiji nema kredibilitet ni na domaćoj ni na inostranoj sceni

Vesti 21. okt 202014:29 > 14:36
N1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio vanredne parlamentarne izbore za 2022. godinu zato što ova vlast nema kredibilitet ni na domaćoj ni na inostranoj sceni.

Minić je u pisanoj izjavi za Betu navela da su prethodni izbori održani u „krajnje neregularnim“ uslovima i na njima je učestvovalo manje od polovine građana s biračkim pravom, tako da je ova vlast bez obzira što je dobila 70 odsto glasova – nereprezentativna.

„U Srbiji raste građanska neposlušnost kao odgovor na ovu neprirodnu konstelaciju, a iz inostranstva stižu sve oštrije kritike, čak i pojedinih članova grupacije narodnih stranaka (EPP) u Evropskom parlamentu, koje su prethodnih godina bile nepokolebljive u podršci SNS-u“, ocenila je Minić.

Dodala je da će ova vlast snositi „punu i isključivu“ odgovornost za sve što se u zemlji bude dešavalo i za sve dobrovoljne ili iznuđene odluke u spoljnoj politici.

„U periodu do proleća 2022. biće donete neke od najtežih političkih i državnih odluka. Ova vlast će biti kriva za sve, što je predsednik Vučić već gorko konstatovao kada je pre dve nedelje publikovan Izveštaj Evropske komisije o napretku (stagnaciji i nazadovanju) Srbije u procesu evropske integracije“, navela je predsednica Evropskog pokreta.

Ona je ocenila da je istovremeno i opoziciji „bačena rukavica“.

„Opoziciji je poručeno: izvolite, imate godinu i po dana da se organizujete i da građanima nešto ponudite, da se izborite za bolje izborne uslove i da ne trošite svu energiju ocrnjujući vlast, i u međusobnim trzavicama i optužbama“, istakla je Minić.

Prema njenim rečima, opoziciji će biti teško da se organizuje kada „ljudi s bakljama na našim krovovima, maskirani huligani i najekstremnija desnica prete našim životima, imovini, ugledu, delima materijalne i duhovne kulture koja smo stvorili“.